​​

Slim werken, waar begin je?

We schreven al eerder blogs over slim werken en Smart Industry. Daarin vertelden we wat slim werken is. Leuk dat je dat weet, maar waar begin je eigenlijk?

Kritisch kijken

Slim werken begint bij kritisch kijken. Immers, elke klik die je niet had hoeven uitvoeren is er eigenlijk één te veel. Kun je overtollige ballast wegautomatiseren, dan hou je tijd over voor de echt leuke dingen. En daar wordt elke engineer blij van. Ik hoor je al zuchten: daar komt weer zo’n cluppie consultants met hun mooie projectmethodes als IPMA, PMI, Agile, Scrum, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma en PRINCE2. Nope, nergens voor nodig. Houden we niet van.

Eén cent besparen op elke handeling

Wij gelover er heilig in dat de meest slimme oplossingen in heel simpele dingen zijn te vinden. Maar ook wij hebben dat moeten leren herkennen. Toen Vroba Consultancy net bestond, hebben we onze eigen engineers gevraagd eens heel kritisch naar onze eigen processen te kijken. We hebben iedereen gevraagd om repeterende handelingen te herkennen waar bij wijze van spreken één cent op te besparen valt. Het klinkt simpel, maar eerlijk is eerlijk; de start was lastig. Het bleek ook voor onze eigen engineers lastig om buiten de bestaande kaders te denken. Maar als je het eenmaal ziet, zie je het ook echt overal in terug: softwarematige oplossingen voor ‘routinematige’ handelingen.

Dat smaakt naar meer!

Het gaat ons natuurlijk niet om die ene cent. Het gaat erom dat je leert herhalende handelingen te herkennen. De standaardreactie die wij van - potentiële - klanten krijgen is altijd: Wij hebben unieke installaties waar niets aan te automatiseren valt. Maar geloof ons, in elk proces zijn repeterende handelingen. Ook bij jou. Als je begint met die kleine repeterende handelingen weg te nemen, volgen de grotere oplossingen vanzelf. Belangrijk is dat je eerst de kracht van automatisering ervaart. Dan weet je dat het naar meer smaakt.

Op zoek naar verbeterpunten

Inmiddels is dat ook hoe we bij onze klanten op zoek gaan naar verbeterpunten. Gewoon kritisch kijken dus. Neem Hektracon Steel Solutions, specialist op het gebied van stalen hek- en trapconstructies, klein constructiewerk en specials op maat. Ik vroeg eigenaar Martijn en zijn mensen om eens een tijdje bij te houden welke werkzaamheden ze zoal uitvoerden en welke daarvan steeds terugkwamen. Als wij zo’n lijstje zien, dient die AHA-erlebnis zich als vanzelf aan. Dan stropen we de mouwen op en gaan we aan de slag. Zo automatiseren we repeterende handelingen weg en verkorten we doorlooptijden. Om Martijn nog maar even te citeren: ‘Soms weet je zelf niet goed hoe je je proces kunt verbeteren, maar door er met het team van Vroba over in gesprek te gaan, wordt het heel snel duidelijk waar de verbeterpunten zitten.’ Lekker toch?

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Ander nieuws