​​

‘In de praktijk merk je pas dat vijf klikken extra heel vervelend kunnen zijn’

Eric Compen begon zijn carrière als softwareontwikkelaar. Daar leerde hij de theoretische kant van het vak. Als engineer bij Vroba ontdekte hij pas echt wat slim werken is. In dit blog vertelt hij hoe hij en zijn collega’s organisaties op een laagdrempelige manier verder helpen.

Time flies

Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en ben min of meer bij toeval bij een softwareontwikkelaar terechtgekomen. Ik deed mijn afstudeerstage daar en had het heel erg naar m’n zin. Ik kwam in aanraking met veel verschillende bedrijven die met HiCAD werkten en trainde gebruikers. Ik was van plan om dat een paar jaar te doen om er zo achter te komen wat ik precies wilde. Het werk beviel me echter zo goed dat ik vijftien jaar verder was voor ik het in de gaten had. Time flies when you’re having fun…

Zelf weer tekenen

Bij mijn eerste werkgever leerde ik Frank kennen. Hij ging daar in 2014 weg, om met Vroba verder te gaan, maar we hebben altijd contact gehouden. Toen Frank iemand nodig had om de engineeringcapaciteit bij Vroba uit te breiden, trok dat me wel aan. Het werk bij zo’n softwareleverancier blijft toch altijd heel theoretisch. Als engineer ben je veel meer praktisch bezig. Ook het idee zelf weer eens te tekenen, trok me wel aan, al had ik wel de ambitie om dat te combineren met programmeren. Dat is echt waar mijn interesse ligt.

Het werkt toch?

Dat praktische bevalt me heel goed. Als je aan de softwareontwikkelkant zit, is het heel makkelijk om tegen een gebruiker te zeggen: ‘Het werkt toch?’ Pas als je er in de praktijk mee aan de slag gaat, merk je dat vijf klikken extra heel vervelend kunnen zijn. Als het gaat om een handeling die je honderd keer per dag uit moet voren, zijn dat aan het eind van de dag mooi vijfhonderd klikken te veel. Natuurlijk werkt het, maar het is niet per se heel praktisch en al zeker niet efficiënt.

Meedenken met de klant

Zo heb ik mijn programmeerskills in kunnen zetten. In eerste instantie om voor onze eigen tekenaars wat slimmigheidjes te maken en later ben ik hetzelfde gaan doen voor klanten. Wat ik vooral heel leuk vindt is meedenken met de klant. Als softwareontwikkelaar maakte ik waar de klant om vroeg, nu ik zelf met dezelfde software werk, kan ik een stap verder gaan. Ik kan nu echt mijn eigen ervaringen meenemen in mijn advies naar de klant. Zo breng je echt toegevoegde waarde mee.

Klein denken

Waar we vaak tegenaanlopen is dat klanten denken dat automatisering altijd enorme trajecten met zich meebrengt. Dat schrikt af en dat vind ik jammer. Ook met kleine tooltjes kun je enorme winst behalen. Van een tooltje dat wij in een halve dag in elkaar knutselen, kun je al enorm profijt hebben. Ik zou iedereen willen zeggen: denk kleiner, daarmee kun je al een enorm verschil maken.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder dat je zelf met softwareontwikkeling aan de slag moet? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Ander nieuws