​​

‘Grenzen verleggen en komen tot spraakmakende oplossingen, daar geloof ik in’

Van een paar dingen in mijn leven word ik heel blij. Van Linda natuurlijk, mijn vrouw. Van mijn prachtige MG cabriolet en van mijn bedrijf, Vroba Engineering en Consultancy. Voor die eerste twee viel ik als een blok. Naar die laatste moest ik iets langer zoeken, maar toen het op mijn pad kwam, was het zo klaar als een klontje: mijn eigen engineeringbedrijf, met alle ruimte en vrijheid om op mijn eigen manier ambitieuze organisaties verder te helpen. Complexe problemen oplossen met slimme oplossingen, klein of groot, daar hou ik van. Maar dat was niet altijd zo duidelijk.

Een zaadje voor de toekomst

Ik ben geen boekenwurm. Nooit geweest ook. Ik wilde met m’n handen werken en koos voor werktuigbouwkunde, een opleiding die me paste als een oude jas. Mijn carrière begon met het in elkaar ‘klussen’ van machines voor de verwerking van plaatmetaal. Maar ik wilde meer. Ik wilde dingen bedenken, technisch tekenen, denken in 2D en 3D.

Via via kwam ik in contact met een landschapsarchitectenbureau. Zij zochten iemand die affiniteit had met technisch tekenen en ik wilde niets liever dan dat. Maar hoe leuk het technisch tekenwerk ook is, er zit altijd repeterend werk in. Regelmatig dacht ik: dit kan toch slimmer. Zo’n CAD-systeem is relatief ‘dom’ en ik vond het een uitdaging om daar wat slimmigheid in aan te brengen. Het zaadje voor de toekomst was geplant.

Ik heb geloof ik een bedrijf gekocht

o rolde ik van het een in het ander. Van de tekenkamer bij diverse stedenbouwkundige en landschapsarchitectenbureaus, kwam ik als CAD-consultant bij een IT-bedrijf terecht. Daar ben ik zelfs nog de verkoop ingegaan als accountmanager, een rol welke ik tot begin 2014 heb vervuld bij diverse bedrijven. Wat ik ook deed, keer op keer werd duidelijk dat het bedenken van slimme oplossingen me simpelweg gelukkig maakt. Ik hou ervan om met twee poten in de technische klei te staan, met mijn handen bezig te zijn en iets te bedenken, te produceren.

Al jaren speelde ik met het idee voor een eigen tekenbureau, tot ik - min of meer bij toeval - werd benaderd door de toenmalige eigenaar van Ingenieurs- en constructiebureau Vroba, een mooi bedrijf met 55 jaar aan rijke historie. Een klant van hem was op zoek naar een ander CAD-systeem, en het systeem wat ik verkocht stond op de shortlist. Zo kwamen we met elkaar aan tafel. Al snel nam het gesprek een andere wending: de beste man was op zoek naar een opvolger, maar noch zijn dochters, noch iemand van zijn personeel had interesse. Ik liet me toen ontvallen: ‘Nou, als ik hier had gewerkt, had ik het wel geweten!’ Dat was niet aan dovemansoren gezegd. Ik zal het nooit vergeten. Op een vrijdagmiddag mid 2013 dronken we voor het eerst samen koffie. Toen ik die avond thuiskwam zei ik tegen Linda: ‘Ik heb geloof ik een bedrijf gekocht…’

Yin en yang

Negen maanden later, op 1 april 2014 stond Vroba op mijn naam. En daarmee viel alles op z’n plaats. Er stond een mooi bedrijf met een prachtige historie. Aan mij om het een toekomst te geven. In mijn visie zijn engineering en consultancy als yin en yang, het zijn twee krachten die elkaar aantrekken en versterken. Engineers moeten zich bezighouden met creatief ontwerpwerk. Maar ook die job kent repeterende, vaste handelingen. Hoe leuk is het om die mannen en vrouwen slimmer en sneller te laten werken? Te zorgen dat die engineer weer kan doen waar hij of zij voor is opgeleid? Een bijdrage te leveren aan het maximaal benutten van hun potentie. Zo ontstond het idee voor Vroba Consultancy. Zo kan ik elke dag, samen met mijn club van ervaren engineers en consultants, het vak van engineering naar een hoger niveau tillen. In 2016 veranderde ik daarom de namen van mijn bedrijven naar Vroba Engineering en Vroba Consultancy.

Niet één ei van Columbus

Onze dienstverlening gaat dan ook verder dan alleen het leveren van projectondersteuning. Wij ontwikkelen ook maatwerksoftware en verzorgen klantspecifieke trainingen. Dat maatwerk varieert van een complexe oplossing als een salesconfigurator tot relatief eenvoudige tooltjes, waarmee je veel tijd kunt besparen of de foutkans terug kunt brengen. Wij verkopen niet hét ei van Columbus, de oplossing is voor elk bedrijf weer anders. Ontdekken wat die oplossing is, op zoek gaan naar dat AHA-moment, dat vind ik heerlijk.

Meedenken, grenzen verleggen en komen tot spraakmakende oplossingen, daar geloof ik in. Dat is wat ik klanten te bieden heb en waar ik elke dag weer mijn bed voor uitspring en voor aan de slag ga.

Ander nieuws