​​

Investeren in je mensen? Maar wat als ze weggaan?!

Goede mensen zijn goud waard. Daar moet je in investeren. Als ik dat tegen mensen zeg, hoor ik vaak: ‘Investeren in m’n mensen? Wat als ze weggaan?!’ Tsja, dat is een risico, maar wat als ze blijven?

Speld in hooiberg

Goede engineers zijn als een speld in een hooiberg. Daar weten we bij Vroba alles van. Zijn ze eenmaal bij je in dienst, dan is het zaak te zorgen dat ze bij je blijven. Het vervangen van een gemiddelde medewerker kost je namelijk maar liefst 20 procent van het bruto jaarsalaris. Ik zeg niet voor niets gemiddeld, want bij medewerkers die over bijzondere vaardigheden beschikken of die een functie vervullen die een specialistische opleiding vereist, kan dat percentage fiks oplopen. Mensen die hun buik vol hebben van jouw organisatie zijn om te beginnen niet heel productief meer. Gaan ze eenmaal weg, moet je allerlei administratieve rompslomp regelen en dan moet je nog een nieuwe medewerker zien te vinden. Heb je die nieuwe speld in de hooiberg eenmaal gevonden, dan moet zo iemand nog ingewerkt worden. Daar gaat je welverdiende geld.

Toverwoord: betrokkenheid

Maar hoe zorg je er nou voor dat je medewerkers blijven? Betrokkenheid is het toverwoord. Volgens organisatieadviesbureau Puur Cultuur stimuleer je die betrokkenheid door je medewerkers geluksfactoren te bieden. Grappig genoeg is het niet salaris dat bovenaan het lijstje van geluksfactoren staat, maar waardevol werk. Door je medewerkers verantwoordelijkheid te geven en hen mogelijkheden geven hun talenten te ontwikkelen, voelen ze zich serieus genomen. Zo worden ze nog beter in datgene waar ze goed in zijn. Motiverend voor de medewerker, en prettig voor jou als werkgever.

Engineers, het zijn net mensen

Als ik denk aan waardevol werk, dan denk ik niet aan tig keer op een dag dezelfde handeling doen. En ik gok dat dat ook niet is waar jouw engineers van dromen. Toch is dat wat ik vaak zie gebeuren als ik bij organisaties kom. Natuurlijk begrijp ik het wel, want de druk van een deadline zorgt ervoor dat je maar doorgaat. Je blijft maar sjorren aan die kar met de vierkante wielen. Door saaie, repeterende handelingen weg te automatiseren, maak je het leven van je engineers aangenamer, simpeler en sneller. Vaak gaat dat om kleine optimalisaties, maar wat kan een mens daar blij van worden. En blije medewerkers… nou, dat hoef ik niet meer uit te leggen, toch?

Daag ons uit!

Wil jij ook met een paar eenvoudige stappen slimmer werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Ander nieuws