​​

Ook last van vierkante wielen?

Als ik zeg dat kleine dingen een grote impact kunnen hebben, zeg ik waarschijnlijk niets nieuws. Maar toch zie ik bij veel bedrijven dat medewerkers met man en macht staan te trekken aan een kar met vierkante wielen, terwijl dat ronde wiel binnen handbereik is. Maar in de waan van de dag hebben ze geen tijd om dat ronde wiel te monteren. Herkenbaar, maar wel zonde, het kan je zo veel winst opleveren.

Simpel sommetje

Ik geloof er heilig in dat slimme oplossingen vaak in heel simpele dingen zijn te vinden. Toen ik net met Vroba Consultancy begon, wilde ik dat onze engineers eens kritisch naar onze eigen processen leerden kijken. Ik vroeg ze op zoek te gaan naar repeterende handelingen. Geen grote dingen, maar juist die kleine dingen die je steeds weer opnieuw doet, daar zit de snelste winst. Stel dat je iets wat je veertig keer op een dag doet, kan terugbrengen van dertig seconden naar drie. Ik hoef geen ondernemer uit te leggen wat dat aan het eind van de dag betekent. En misschien uit zich dat niet eens in keiharde euro’s, maar het levert je medewerkers in ieder geval veel arbeidsvreugde op. En dat is ook heel wat waard.

Vierkante wielen

Het probleem zit ‘m er vaak in dat we het met z’n allen te druk hebben om die potentiële verbeteringen te zien, laat staan om ze door te voeren. We sjorren wat af aan die kar met vierkante wielen. Tijd om dat ronde wiel te monteren, geven we onszelf niet. Begrijpelijk, want er zijn deadlines die gehaald moeten worden, dat werk moet de deur uit. Toch is het zonde. Een gemiste kans. Als je even de tijd neemt – of geeft – om stil te staan, kun je heel wat winst behalen.

Boerenverstand

Dat is precies waar wij graag over meedenken. En dat doen we dus niet met de welbekende projectmethodes als IPMA, PMI, Agile, Scrum, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma en PRINCE2. Dat doen we gewoon met gezond boerenverstand. Door in gesprek te gaan, met je engineers, met de mensen in productie, met de inkoopmanager, door gewoon eens te inventariseren hoe processen over de diverse afdelingen heen verlopen, ontdekken we vanzelf waar iets valt te optimaliseren. Door een simpele, repeterende handeling terug te brengen van een minuut naar tien seconden, kun je al grote impact maken. En zo krijg je die wielen eindelijk lekker aan het rollen.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe we met onze aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl.

Frank Montrée

Ander nieuws