​​

Smart Industry? Waarom begin je niet eerst bij de basis?

Als je googelt op Smart Industry krijg je ruim twee miljard resultaten. Daaruit kunnen we concluderen dat het hot is. Maar wat is het? En wat moet je ermee? Of moet je eerst eens terug naar het basis?

Smart Industry, wat is het?

Smart Industry – ook wel Industry 4.0 – staat voor het versnellen van digitalisering van productieprocessen en klantrelaties. Het is een trend van automatisering en gegevensuitwisseling die gebruikt wordt bij industriële fabricagetechnieken. Dat heb ik niet zelf verzonnen, dat staat op de site van Smart Industry, een initiatief dat in november 2014 is opgericht door het ministerie van Economische Zaken (TNO, KVK, Koninklijke Metaalunie, FME, RVO). Sinds 2018 voert dit team de Implementatieagenda 2018-2021 uit. Die implementatieagenda moet ervoor zorgen dat Nederland in 2021 het meest flexibele en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa heeft. Bedrijven die onderdeel zijn van het netwerk van Smart Industry hebben als doel om kennis te delen en intensief samen te werken met elkaar, met scholen, met onderzoekers en met overheden om zo innovatie te bevorderen en groei te versnellen. Alle exacte ins en outs lees je op de site van SmartIndustry.

Begin bij de basis

Ook Vroba is Smart Industry Ambassadeur, want wij geloven in slim werken. Toch moet me iets van het hart. Natuurlijk zijn fieldlabs, haalbaarheidsonderzoeken en innovatiehorizonten fantastisch en is condition-based maintenance op basis van allerlei sensoren helemaal hip. En ja, er bestaan diverse subsidie- en financieringsregelingen die je kan inzetten om je Smart Industry-ambities waar te maken. Maar waarom meteen zo ingewikkeld? Voor je je stort in deze wereld van regelingen en hippe technologieën, kijk eens naar de simpele dingen.

Simpeler, sneller en aangenamer

Door simpele dingen aan te pakken, kun je soms al enorme stappen zetten. Waar ‘m dat in zit, verschilt per organisatie. Met een simpele aanpassing, kun je processen soepeler laten verlopen, kun je saaie, repeterende handelingen weg automatiseren, of kun je op andere manieren het leven van jou en je engineers aangenamer, simpeler en sneller maken. Zo maak je met kleine optimalisaties al enorme impact. Ook dat is slim werken.

Daag ons uit!

Als jij aan de slag wil met Smart Industry, moet je dat natuurlijk doen. Maar wil je gewoon bij het begin beginnen en met een paar eenvoudige stappen slimmer werken, dan kun je er ook voor kiezen ons eens uit te dagen. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Ander nieuws