​​

Straatman

Straatman heeft behoefte aan (eigen) HiCAD ondersteuning, Vroba deelt de kennis!

Straatman B.V. is gevestigd in Lichtervoorde, maar de producten - balustraden en trappen - worden door het hele land toegepast. “Vooral in de Randstad kom je ons werk overal tegen, omdat daar veel gestapelde hoogbouw is,” vertelt bedrijfsleider Bart Peters niet zonder trots.

Straatman heeft alles in eigen huis, waaronder een eigen ontwerpafdeling met tien engineers. “We werken hier met HiCAD en voor ondersteuning deden we lange tijd een beroep op de leverancier van het pakket, maar we willen meer en meer alles in eigen beheer doen. Daarom zijn we ook een van onze mensen aan het opleiden tot programmeur, zodat we niet afhankelijk zijn van andere partijen. Tekenen, calculeren, het maken van sterkteberekeningen tot en met het produceren en de oplevering in het project, dat alles houden wij in één hand en geschiedt onder onze supervisie.”

Verfrissend anders, toonaangevend én beeldbepalend
“Goede, inventieve engineering valt op en maakt dat het vrijwel altijd opdracht wordt, dus veel tijd stoppen in het voorwerk vergroot je scoringskans aanzienlijk. Wij gaan nooit voor doorsnee, we willen altijd onderscheidend zijn. De klant vraagt iets en wij tillen het naar een nog hoger level, daar zit onze toegevoegde waarde.”

Op zeker moment is Straatman het onderhoud en uitbreidingen aan het systeem zelf gaan doen. Bart Peters: “Maar we hebben geconcludeerd dat we toch wel de back-up van een partner nodig hebben die kennis heeft van C# en HiCAD. Eenmaal per kwartaal hebben we nu een specialist van Vroba Consultancy over de vloer om alles up-to-date te houden en door te spreken wat er allemaal nog meer mogelijk is. Automatiseren loont!”

Brede en diepgaande kennis van HiCAD én van engineering
“In Vroba hebben we de ideale sparringpartner gevonden waarmee we uiterst prettig schakelen. Bovendien is de kennis bij Vroba breder dan bij de meeste andere partijen, omdat ze meerdere specialisten hebben én ze doen zelf ook engineering dus ze snappen wat wij doen. Het zijn geen grote geldverslindende en tijdsintensieve automatiseringsprojecten, maar behapbare projecten met een korte doorlooptijd. Het zijn vooral veel kleine inventieve tools die ze voor ons maken die van grote waarde voor ons zijn en structurele tijdsbesparing opleveren. Ze maken niet enkel wat we vragen, tegelijk leggen ze ook uit hoe ze dat doen zodat onze eigen specialist ook naar een hoger niveau getild wordt.” 

Elk gebouw is een avontuur
Een architect heeft vaak prachtige ideeën, maar heeft minder oog voor de uitvoerbaarheid en wat dat eventueel kost en daar zit een spanningsveld met de aannemer. “Daar begint onze wedstrijd, wij denken mee en verbinden veiligheid en visueel verrassend waardoor je geen eenheidsworst krijgt. We investeren steeds meer in engineering. Vroeger zochten we de oplossing aan de productiekant en ging je dáár bedenken hoe je bijvoorbeeld de onderlinge verbindingen het beste kon maken. Nu is engineering leidend en hebben we met hulp van Vroba slimme klikverbindingen ontworpen en kun je dus makkelijker en sneller het werk realiseren. Goede voorbereiding - engineering - kost geld en tijd, maar het maakt dat je bespaart aan de productiekant en je verlaagt ook nog eens je faalkosten. Alles wat je van tevoren bedenkt, kun je later niet meer fout doen.”

Bart Peters
Bedrijfsleider Straatman B.V.