​​

KG Systems

‘Er kwam een oplossing uit die veel verder ging dan wat ik zelf had bedacht’

KG Systems is actief in de tuinbouwsector en is sterk in het maken van kweektafels, kweektafelsystemen en innovatieve, interne transportsystemen. Directeur Bernardo Greeve zag ruimte voor verbetering, en wilde het bedrijfsproces verder automatiseren. Maar waar begin je? Via een stagiair werd Bernardo op het spoor gebracht van Vroba Engineering & Consultancy. Ondanks dat het traject in het begin niet helemaal vlekkeloos verliep, is Bernardo inmiddels dik tevreden. Met de samenwerking én met de oplossing.

Ruimte voor verbetering

Wij ontwikkelen en installeren kweektafels, kweektafelsystemen en transportsystemen voor kassen. Het hele proces van calculatie naar de complete technische uitwerking in Autodesk Inventor en het creëren van de bijbehorende tekeningen, stuklijsten en bestellingen, daar zat veel ruimte voor verbetering. Zo moest het toch mogelijk zijn om automatisch stuklijsten te genereren op basis van het tekenwerk? Dat zou de doorlooptijd van engineering tot productie al een stuk korter maken. Een stagiaire maakte ons opmerkzaam op het bestaan van Vroba Engineering & Consultancy. Daar hebben we aangeklopt voor hulp. We zijn om tafel gegaan en inmiddels heeft Vroba Consultancy een mooie oplossing voor ons ontwikkeld die veel verder ging dan wat ik zelf had bedacht: een productconfigurator, die niet alleen zorgt voor een foutloos klantspecifiek 3D-model, maar waarmee we ook volledig automatisch de benodigde tekeningen en stuklijsten kunnen genereren.

Iets te enthousiast

Het traject verliep in eerste instantie niet helemaal vlekkeloos. Zo’n stuk automatisering brengt heel wat veranderingen met zich mee. Mensen moeten op een andere manier naar hun werk gaan kijken, en dat vraagt nogal wat van de communicatie tussen engineer en programmeur. Die moeten wel dezelfde taal spreken. Achteraf bezien is het team van Vroba Consultancy misschien iets te enthousiast van start gegaan. De uitgangspunten waren vooraf niet helemaal helder, en lagen niet vast in een functioneel ontwerp. Die is later in het traject alsnog gemaakt. Toen dat er eenmaal lag, is het alsnog heel snel gegaan. Het maakt niet uit dat er dingen fout gaan, wij zijn ook niet perfect. Het is belangrijk hoe je ermee omgaat. Door onderling goed te blijven communiceren, hebben we de neuzen dezelfde kant op gekregen en is het uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Persoonlijke klik

Inmiddels zijn we net door de testfase heen. De oplossing die Vroba Consultancy heeft gemaakt, is nog niet helemaal in productie, eerst moet de aansluiting op ons ERP-systeem, Ridder iQ, nog gerealiseerd worden, maar de testen zien er veelbelovend uit. Ik vind de persoonlijke klik met de mannen van Vroba heel prettig. Zowel met Frank als met de programmeurs zijn de lijntjes kort. Het is makkelijk communiceren, en ze begrepen heel snel wat onze wensen en eisen waren. Ja, deze samenwerking is wel een blijvertje.

Bernardo Greeve
CEO KG Greenhouses & KG Systems