​​

Metagro

Metagro zeer tevreden met de door Vroba gebouwde koppeling tussen HiCAD en Ridder iQ

Het in Schelluinen gevestigde Metagro BV ontwerpt én bouwt cabines, containers en omkastingen. “Vaak maatwerk en dus arbeidsintensief,” vertelt teamleider engineering Jouke Bassa die hier al sinds 2006 werkzaam is.

“We werken met HiCAD en hebben zes man op de ontwerpafdeling. Uiteraard hebben we door de jaren heen bepaalde routines ontwikkeld, maar het aanmaken van artikelen en vullen van stuklijsten was al die tijd een veelal handmatige en dus tijdrovende en foutgevoelige actie.”

Metagro maakt gebruik van Ridder iQ, een veel toegepast ERP-systeem in de maakindustrie. “We hadden de wens om HiCAD te koppelen aan ons ERP-systeem. In onze zoektocht dachten we op HELiOS uit te komen, want dat is daarvoor het meest voor de hand liggende pakket. Maar los van de aanschafprijs, zou daarmee ook ons jaarlijks onderhoud aanzienlijk stijgen. Toen we merkten dat we slechts een klein deel van de functionaliteit echt zouden gebruiken, zijn we verder gaan kijken. Met de consultants van Vroba hebben we geïnventariseerd wat we exact wensen en daar zijn ze mee aan het werk gegaan. Vroba heeft gebruik gemaakt van wat we al in huis hebben. We hebben dus geen extra software aan hoeven schaffen en zo hebben we de kosten voor de koppeling kunnen beperken.”

De ontwerpen van Metagro kennen een bepaalde gelaagdheid. “De gerealiseerde koppeling levert een aanzienlijke productiviteitsverbetering op. We kunnen nu eenvoudig een hoofdstuklijst genereren - van een complete gelaste cabine - met een afbeelding van de samenstelling én sub-stuklijsten van de diverse onderdelen zoals vloer, dek en wand. De stuklijsten worden automatisch gevuld met unieke artikelnummers. Voorheen was dit een kwestie van handmatige export- en importhandelingen. Bewerkelijk en foutgevoelig. ”

Begin december 2018 is de definitieve knoop voor het maken van een HiCAD-Ridderkoppeling doorgehakt en twee maanden later werkt het allemaal zoals bedacht. “Dat is best snel, zeker als je bedenkt dat we een productiebedrijf zijn waar dit eventjes tussendoor geregeld moet worden. Dan ervaar je de slagkracht van Vroba. We zijn nog niet klaar, want dit project krijgt zeker een vervolg. We hebben het nu ingericht voor nieuwe projecten, maar de volgende stap zal zijn dat we ook voor serieproductie, waarbij revisiebeheer van artikelen met automatische archiveerfunctionaliteit een belangrijke rol speelt, willen gaan inzetten. We hebben namelijk wel gemerkt dat dit het ontwerpproces enorm versnelt, dus investeren in automatiseren loont.”