Ooit stonden tekenkamers vol met tekentafels, inmiddels zijn deze vervangen door CAD-systemen. Hoe geavanceerder de tekenprogramma’s worden, hoe meer engineeringtijd er vaak nodig blijkt te zijn. Nog meer engineers aanvoeren is niet alleen een fikse uitdaging, het is ook niet nodig. Ik durf te wedden dat er meer lucht in je organisatie zit dan je vermoedt.
Toen je als engineer nog achter de fysieke tekentafel stond, had je, al voor je die maagdelijke A0 ging opspannen, nagedacht over wat je ging tekenen. Je had de meest efficiënte indeling van je A0 al lang en breed in gedachten, voor je je haak en driehoek op het papier liet zakken. Er moest immers zo veel mogelijk informatie efficiënt op papier komen en je had geen zin in oneindig gummen. Met de intrede van 2D-tekenprogramma’s had je die uitdaging niet meer. Je kon naar hartenlust schuiven, knippen, plakken, iets weggooien of weer terughalen. Details die in het verleden – wegens bijvoorbeeld ruimtegebrek – als tekst op de tekening belandden, werden ineens tot op de laatste millimeter uitgetekend. Dat zorgde voor meer detail, maar ook voor meer engineeringstijd. Met de komst van 3D-programma’s nam die engineeringstijd alleen maar verder toe.
Veel bedrijven kampen inmiddels met een capaciteitsprobleem. Natuurlijk kun je eindeloos nieuwe engineers blijven aanvoeren. Grootste uitdaging: waar vind je ze? Goede engineers zijn als een speld in een hooiberg. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat dat niet de enige manier is om je capaciteit te verhogen? Er zijn vele knoppen om aan te draaien als je je capaciteit wil verbeteren en de kans is groot dat er nog best lucht zit in je organisatie zoals die er nu staat. Als je investeert in slimmer werken, produceer je met hetzelfde aantal FTE een hogere output.
De kans is groot dat je nu denkt: duh, Frank, denk je dat wij nog niet slim werken dan? Natuurlijk werk je superslim, maar toch durf ik te wedden dat er nog iets te verbeteren valt. Of dat nu is door een slimme productconfigurator in te zetten, door lasergericht te gaan ontwerpen, door een koppeling met je ERP-systeem of op een andere manier, dat verschilt per organisatie. Zo ontwikkelden wij voor Stam Constructie een smart-printer voor HiCAD. Met deze slimme exporttool kan een gebruiker ervoor kiezen om bijvoorbeeld alle kaders binnen een actieve sheetomgeving te printen naar een PDF-boekje. Ook is het mogelijk om alle kaders op alle sheets te printen, zelfs zonder dat de tekening fysiek is geopend. Ook exporteren naar STEP of DWG is mogelijk. Een eenvoudige tool, maar volgens directeur Jan Stam is hij nog steeds hartstikke gelukkig met deze oplossing. “Elke dag ben ik weer blij met deze tool. Maatwerk wordt vaak gezien als een kostbare investering, maar ik heb deze investering al tig keer terugverdiend, en bovenal veel kostbare tijd bespaart.”
Als jij lekker door wil stoempen met vierkante wielen, dan moet je dat natuurlijk doen. Maar je kunt er ook voor kiezen ons eens uit te dagen. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.