​​

‘In no time wordt de hele ruimte gevuld met het juiste profiel’

Vlonder Plaatwerk levert klantspecifieke producten in staal, RVS en aluminium. In dit blog vertelt Leon Gijsbers, eigenaar en algemeen directeur van Vlonder Plaatwerk, hoe een relatief eenvoudige configurator helpt om sneller te kunnen produceren.

Overal hoekjes

Enige tijd geleden kregen wij een verzoek van een klant, een producent in de voedselindustrie, voor de productie van vijf kilometer rvs-plinten. Een serieuze lengte, de hele fabriek moest ermee worden voorzien. Die plinten waar ze om vroegen, moesten allerlei situaties ondervangen, binnen-, buitenhoeken en kolommen. Een redelijk complexe en tijdrovende klus dus, zeker als je nagaat dat je in de voedselindustrie te maken hebt met allerlei voorschriften op het gebied van hygiëne.

Sneller aan het produceren

Het team van Vroba heeft voor ons een modulaire configurator gemaakt. De basis van deze configurator zijn een aantal parametrische HiCAD-modellen van de RVS-plinten, deze modellen bewaren we in een bibliotheek. Vervolgens hoeven we in HiCAD alleen de contouren van de ruimte te tekenen. Doordat de hoeken en kolommen automatisch worden herkend door de tool, kunnen we in no time - op basis van enkele parameters - 3D-modellen genereren. Natuurlijk zijn er altijd een paar situaties waarin je handmatig iets moet aanpassen, maar op deze manier kunnen we natuurlijk veel sneller gaan produceren dan wanneer je alles met de hand moet modeleren.

Herbruikbare configurator

Deze configurator is dermate modulair opgezet dat we, als we weer een enigszins vergelijkbaar project hebben, onze HiCAD-bibliotheek kunnen aanvullen met nieuwe parametrische HiCAD-modellen en meteen aan de slag kunnen. Met een relatief kleine investering voor het vervaardigen van een aantal parametrische modellen kunnen we dezelfde configurator gebruiken. Met enige ondersteuning van Vroba kunnen we zelfs deze modellen in eigen beheer opzetten en toevoegen aan onze bibliotheek. Zo kunnen we met een redelijk eenvoudige tool enorm veel repeterend werk elimineren en onze planning halen.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

‘Door deelprocessen te automatiseren halen we wel de doorlooptijd’

Kersten Europe is een internationaal bedrijf gespecialiseerd in het buigen en bewerken van staal en aluminium. Kortom: alles wat recht is, maken zij krom. Dat doen ze vaak en veelvuldig, dus elke klik winst is er één.

Strakke planning

Kersten Europe produceert, buigt en bewerkt op vier locaties wereldwijd platen en profielen in staal, RVS en aluminium. Marc Wijnhoven, werkvoorbereider en projectleider van Kersten Europe: ‘Wij krijgen een ontwerp en dan moeten we alle onderdelen op exact de juiste manier buigen en constructie en laswerk verrichten. Het gaat regelmatig om honderden unieke onderdelen die we moeten modelleren en daar komt vaak een enorm strakke planning bij kijken.’

Doorlooptijd gehaald

Helaas is niet het hele proces van Kersten Europe te automatiseren, maar ze weten ons steeds weer te vinden om losse tools te ontwikkelen die een deelresultaat opleveren. Zo mochten we voor OPUS, een iconisch bouwwerk in de metropool Dubai en een gigantisch project van Kersten, een tool ontwikkelen waarmee we veel van die zich herhalende handelingen voor hen hebben geautomatiseerd. Maar ook voor een recenter project mochten we aan de slag. Marc: ‘Elke klik minder zorgt voor tijdsbesparing. Dat maakt dat we de engineeringstijd terug kunnen brengen en het project binnen de gestelde tijd en capaciteit kunnen afronden. Bijkomend voordeel is dat we de investering al binnen het project terugverdienen en ook nog eens in kunnen zetten voor soortgelijke projecten.’

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

‘In de praktijk merk je pas dat vijf klikken extra heel vervelend kunnen zijn’

Eric Compen begon zijn carrière als softwareontwikkelaar. Daar leerde hij de theoretische kant van het vak. Als engineer bij Vroba ontdekte hij pas echt wat slim werken is. In dit blog vertelt hij hoe hij en zijn collega’s organisaties op een laagdrempelige manier verder helpen.

Time flies

Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en ben min of meer bij toeval bij een softwareontwikkelaar terechtgekomen. Ik deed mijn afstudeerstage daar en had het heel erg naar m’n zin. Ik kwam in aanraking met veel verschillende bedrijven die met HiCAD werkten en trainde gebruikers. Ik was van plan om dat een paar jaar te doen om er zo achter te komen wat ik precies wilde. Het werk beviel me echter zo goed dat ik vijftien jaar verder was voor ik het in de gaten had. Time flies when you’re having fun…

Zelf weer tekenen

Bij mijn eerste werkgever leerde ik Frank kennen. Hij ging daar in 2014 weg, om met Vroba verder te gaan, maar we hebben altijd contact gehouden. Toen Frank iemand nodig had om de engineeringcapaciteit bij Vroba uit te breiden, trok dat me wel aan. Het werk bij zo’n softwareleverancier blijft toch altijd heel theoretisch. Als engineer ben je veel meer praktisch bezig. Ook het idee zelf weer eens te tekenen, trok me wel aan, al had ik wel de ambitie om dat te combineren met programmeren. Dat is echt waar mijn interesse ligt.

Het werkt toch?

Dat praktische bevalt me heel goed. Als je aan de softwareontwikkelkant zit, is het heel makkelijk om tegen een gebruiker te zeggen: ‘Het werkt toch?’ Pas als je er in de praktijk mee aan de slag gaat, merk je dat vijf klikken extra heel vervelend kunnen zijn. Als het gaat om een handeling die je honderd keer per dag uit moet voren, zijn dat aan het eind van de dag mooi vijfhonderd klikken te veel. Natuurlijk werkt het, maar het is niet per se heel praktisch en al zeker niet efficiënt.

Meedenken met de klant

Zo heb ik mijn programmeerskills in kunnen zetten. In eerste instantie om voor onze eigen tekenaars wat slimmigheidjes te maken en later ben ik hetzelfde gaan doen voor klanten. Wat ik vooral heel leuk vindt is meedenken met de klant. Als softwareontwikkelaar maakte ik waar de klant om vroeg, nu ik zelf met dezelfde software werk, kan ik een stap verder gaan. Ik kan nu echt mijn eigen ervaringen meenemen in mijn advies naar de klant. Zo breng je echt toegevoegde waarde mee.

Klein denken

Waar we vaak tegenaanlopen is dat klanten denken dat automatisering altijd enorme trajecten met zich meebrengt. Dat schrikt af en dat vind ik jammer. Ook met kleine tooltjes kun je enorme winst behalen. Van een tooltje dat wij in een halve dag in elkaar knutselen, kun je al enorm profijt hebben. Ik zou iedereen willen zeggen: denk kleiner, daarmee kun je al een enorm verschil maken.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder dat je zelf met softwareontwikkeling aan de slag moet? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Zie jij er nog gat in?

In de staalbusiness moeten er heel wat gaten worden gemaakt. Die gaten moeten wel op precies de juiste plek zitten. Een kwestie van een paar minuten, maar hoe makkelijk zou het zijn als een engineer met een paar muisklikken de gewenste uniforme pen- en gatverbindingen eenvoudig kan aanbrengen in het 3D CAD-model? Jep, heel gemakkelijk!

Gaten, gaten, gaten

De staalbusiness, en zeker de hekken- en trappenwereld, hangt aan elkaar van gaten. Want om al die kokers en buizen tegen roest te beschermen, moeten ze thermisch worden verzinkt. Dat onderdompelen in een zinkbad van honderden graden gaat alleen goed als er gaten in je constructie zitten en de lucht weg kan.

Geen hogere wiskunde

Dat modelleren van die gaten is geen hogere wiskunde. Waar twee kokers elkaar raken, moeten gaatjes worden gemaakt volgens bepaalde afspraken, zo simpel is het. Maar hoe simpel ook, het kost wel tijd om uit te rekenen waar die gaten precies moeten komen. Dat hebben we bij Vroba Engineering zelf ook ervaren. Om onszelf het leven simpeler te maken hebben we daar een tool voor gemaakt. Daarmee hoef je alleen het profiel aan te klikken, de benodigde afmetingen van de profielen automatisch uitgelezen, zo bepaalt de tool zelf wat de binnenmaat is en waar de gaatjes – bijvoorbeeld diagonaal ten opzichte van elkaar – komen te zitten.

Van minuten naar seconden

Zo hebben we een handeling van een paar minuten teruggebracht naar een paar seconden. Ik val in herhaling, ik weet het, maar als je iets wat je tachtig keer per dag doet, reduceert van vijf minuten naar een paar seconden, kun je zelf wel bedenken wat dat aan het eind van de rit betekent.

Smart connection

Lasergericht ontwerpen wordt steeds vaker toegepast in de maakindustrie. Het is ideaal om doorlooptijden te verkorten en kosten te verlagen, zeker als de productieaantallen te laag zijn om gebruik te maken van kostbare lasmallen en lasrobots. Maar als je tekenaar steeds weer handmatig de verbindingen moet modelleren, ben je alsnog veel kostbare tijd kwijt. Zonde, vonden wij. Daarom hebben wij de tool die wij voor onszelf hebben gemaakt, op de markt gebracht. De voordelen? Kostenbesparing - minder aftekenen resulteert in kortere doorlooptijden en voorkomt faalkosten – en een constante kwaliteit.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder dat je zelf met softwareontwikkeling aan de slag moet? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Schoenmaker, blijf bij je leest

Als engineer word ik blij van… je raadt het al: engineering. Onze klanten helpen met oplossingen waardoor ze, dag in, dag uit, efficiënter en prettiger kunnen werken, daar spring ik mijn bed voor uit. Maar als ondernemer heb je ook te maken met dingen waar je minder goed in bent. Die laat ik dan ook graag aan een ander over.

Marketing niet mijn expertise

Toen ik in 2014 met mijn eigen engineeringbedrijf begon, keek ik er vooral naar uit om op mijn eigen manier ambitieuze organisaties verder te helpen. Complexe problemen oplossen met slimme oplossingen, klein of groot, daar hou ik van. Maar als ondernemer heb je ook te maken met andere dingen, waar je niet direct zo warm voor loopt. De boekhouding, om maar eens iets te noemen, daar word ik nou niet echt heel blij van. Van sales heb ik toevallig wel een beetje kaas gegeten, maar marketing is ook zo’n ding. Ik weet wat het is, maar het is zeker niet waar mijn expertise ligt en mijn corebusiness is het al helemaal niet!

Tussen de soep en de patatten

Natuurlijk, ik weet het, marketing is cruciaal voor het succes van je organisatie, ook in B2B. Dat besef is één, maar om daar dan vervolgens ook echt tijd voor te nemen, dat is een tweede. Bovendien, als echte techneuten zijn wij redelijk bescheiden over wat wij doen. Misschien vindt een ander als dat geautomatiseer heel bijzonder, voor ons is het heel gewoon. Bescheidenheid siert de mens, maar marketingtechnisch is het niet heel slim. Als je ergens én niet goed in bent én je vindt het niet leuk én je hebt er eigenlijk geen tijd voor, wat doe je dan? Juist, je doet het een beetje tussen de soep en de patatten door. En guess what? Dat werkt niet. Dus net zo goed als ik een boekhouder heb aan wie ik mijn boekhouding toevertrouw, ben ik op zoek gegaan naar een marketingpartij die mij influistert wat ik moet doen op het vlak van marketing. Of dat werkt, gaan we nog meemaken, maar in ieder geval hoef ik me er nu een stuk minder druk om te maken.

Focus op je corebusiness

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat je als ondernemer beter kunt focussen op je corebusiness. Wat ik heb met marketing, heeft een ander misschien met automatiseren, standaardiseren en innoveren. Als je weet dat dingen slimmer kunnen, maar je komt er simpelweg niet aan toe omdat de hectiek van de dag regeert, wat doe je dan?  Als je ergens én niet goed in bent én je vindt het niet leuk én je hebt er eigenlijk geen tijd voor, is het tijd om een partij te zoeken die je helpt. Laat automatiseren, standaardiseren en innoveren nou net zijn waar wij wel heel warm van worden. Sterker nog, we zijn er heel goed in. En dat is dan misschien niet heel bescheiden, maar wel waar…

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder dat je zelf met softwareontwikkeling aan de slag moet? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Is bij jou de API al uit de mouw?


Veel engineers denken dat alleen hun softwareleverancier mag sleutelen aan de software. De angst leeft dat anders de garantie op hun licentie vervalt. Lang leve de API’s! Dankzij een klein stukje code kun je naar hartenlust van alles tegen je softwarepakket aan laten programmeren.

Vies woord

Wij horen met grote regelmaat dat engineeringbureaus heel terughoudend zijn in het laten sleutelen aan hun software. Maatwerk lijkt wel een vies woord, want dan vervalt misschien wel de garantie! Geloof me, dat is niet meer aan de orde vandaag de dag. Elk zichzelf respecterende softwareleverancier levert tegenwoordig ook een API. API staat voor application programming interface, en het is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel, zo lezen we op Wikipedia.

Het ‘echte’ werk gaat voor

Zo’n API-koppeling is niet voor niets bedacht. De meeste softwareleveranciers geven zelfs trainingen, zodat iedereen met enig technisch inzicht kan leren hoe je standaard ontwerpprocessen kunt aanpassen. Maar of je daar je engineers mee lastig wil vallen, is natuurlijk maar de vraag. Want wil je echt winst boeken met die nieuwverworven expertise, moet je er dagelijks mee aan de slag. En we weten allemaal hoe dat gaat. Op een vrijdagmiddag begin je enthousiast met programmeren, om vervolgens te ontdekken dat er toch nog een klus is die voorgaat, er is immers een deadline die gehaald moet worden. Voor je het weet, ben je een paar maanden verder voor je je programmeerskills weer op kunt pakken. En dan blijkt al snel dat je niet meer weet hoe het zat.

Doen waar je goed in bent

Dan kun je het programmeerwerk toch echt beter uitbesteden aan een partij die daar handigheid in heeft, en die handigheid ook onderhoudt. En als je dan ook nog eens kiest voor een partij die weet waar een engineer in de praktijk mee te maken krijgt, heb je het beste van twee werelden. Of het nu gaat om Autodesk InventorHiCAD of Tekla, wij programmeren overal tegenaan. Zo kunnen jouw engineers zich focussen op waar ze echt goed in zijn.

Daag ons uit!

Als je op de juiste manier in maatwerk investeert kost het je niets, maar levert het je zelfs geld op. Daag ons gerust uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Een goed probleem is het begin van de oplossing!

Wij horen regelmatig dat engineers moeite hebben de gestelde deadline te halen. Het tekenprogramma is niet vooruit te branden, is dan vaak het argument. Maar is dat wel het werkelijke probleem? Pas als je weet wat echt het probleem is, kun je op zoek naar een oplossing.

Het werkt voor geen meter

Als engineer heb je veelal met strakke deadlines te maken. En dat terwijl het hele proces van calculatie naar de complete technische uitwerking en het creëren van de bijbehorende tekeningen, stuklijsten en bestellingen nogal wat vraagt van je engineers. Die engineers hoor ik dan ook regelmatig verzuchten: ‘Dat tekenprogramma werkt voor geen meter!’, ‘Die software is niet vooruit te branden!’ De tekensoftware krijgt dan de schuld.

Verdiende strepen

Elk engineeringsbureau heeft met dezelfde soort software te maken, soms is het Autodesk Inventor, soms is het HiCAD, soms is het Tekla, maar het zijn allemaal pakketten die hun strepen wel hebben verdiend. Het is natuurlijk een heerlijke stok om mee te slaan, maar de vraag is of het probleem echt daar ligt of dat het gewoon een makkelijke stok is om mee te slaan. Als wij worden ingeschakeld, gaan we dan ook graag eerst eens in gesprek, met je engineers, met de mensen in productie, met de inkoopmanager et cetera. Op die manier ontdekken we vaak wat werkelijk het probleem is, en pas als je dat weet, kun je op zoek naar een passende oplossing.

Duizend keer 50 seconden winst

Als we bekijken hoe verschillende processen verlopen, over de diverse afdelingen heen, zien we vaak dat er heel wat valt te optimaliseren. En als je een simpele handeling die steeds weer terugkomt automatiseert, kun je heel wat verbeteren. Of je duizend keer een minuut bezig bent met iets of duizend keer tien seconden, dat scheelt al snel zo’n dikke 800 minuten, om maar eens iets te noemen. Dus voor je begint met klagen over het tekenprogramma, kijk eens naar wat je dubbel doet. Misschien kun je een stuk slimmer werken als je met een maatwerkoplossing aan de slag gaat.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder dat je zelf met softwareontwikkeling aan de slag moet? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Je gaat toch ook niet zelf stuken?

Vandaag de dag kan iedereen die een beetje digivaardig is, zelf stukken software ontwikkelen. De vraag is of je daar je tijd en energie in moet steken. Je gaat toch ook niet je eigen badkamer stuken?

Kind kan de was doen?

Zelf een muurtje stuken, het lijkt zo simpel. Je gooit wat gips tegen een muur en strijkt het vlak. Kind kan de was doen, zo lijkt het. Toch ligt het iets ingewikkelder dan dat. Eerst moet je alles stofvrij maken en een primer aanbrengen. Vervolgens moet je hoekprofielen waterpas op de hoeken van de muur zetten, en gips op de juiste manier aanmaken. Dat gips moet je aanbrengen en afwerken. Op het juiste moment moet je met een spackmes de muur gladtrekken en nog even natmaken met een schuurspons. Tenslotte moet je de muur afmessen. Geloof me, als je al niet heel snel bent afgehaakt vanwege de spierpijn, is het nog maar de vraag of je muur mooi strak is. Dan heb ik het nog niet eens gehad over mogelijk optrekkend vocht en andere zaken waar je niet op zit te wachten.

Klein foutje, groot gevolg

Hetzelfde geldt voor programmeren. Met de tools van vandaag de dag kunnen bedrijven zelf prima bepaalde standaardisaties of kleine parametrische zaken ontwikkelen. Maar weet je echt zeker dat je datamodel klopt en dat je alle relaties juist gelegd hebt? Klopt je algoritme wel en is daarmee het ontwerp dat op basis daarvan wordt gegenereerd juist? Als de zelf ontwikkelde software een foutje bevat, heeft dat consequenties voor de constructies die je neerzet. Zelfs als je wel een van je mensen opleidt tot programmeur, zoals Van der Lee Metaal dat bijvoorbeeld doet, is het verstandig de back-up van een gespecialiseerd partner te hebben, die je helpt alles up-to-date te houden, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en fouten te voorkomen.

Schoenmaker, blijf bij je leest

Net als stuken is software ontwikkelen een specialistisch vak. Of het nu om optrekkend vocht gaat of om een constructiefoutje, je zit er simpelweg niet op te wachten. Als iedereen zich focust op zijn of haar vakgebied, kom je uiteindelijk het verst.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder dat je zelf met softwareontwikkeling aan de slag moet? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Behoud het oude, omarm het nieuwe

De wereld verandert razendsnel. Als ik collega-ondernemers spreek, merk ik dat al die technologische ontwikkelingen sommigen best wat angst aanjagen. Maar je kunt digitalisering ook omarmen zonder direct afscheid te nemen van al het goede dat er al is. Mijn advies? Laat je niet afschrikken. Digitalisering kan ook stap voor stap.

Digitalisering middel tot een doel

Digitalisering is een middel. Het doel is slimmer ondernemen. Neem bijvoorbeeld je boekhouding. Ik durf er heel wat onder te verwedden dat er op jouw financiële afdeling geen telraam meer is te vinden. En ik denk – of beter: ik hoop – dat je Excel ook al lang geleden vaarwel hebt gezegd. Ik gok dat jij inmiddels ook je weg naar een platform als Exact, Twinfield of AFAS hebt gevonden. Maar dat je boekhouding is gedigitaliseerd, wil niet zeggen dat er meteen ook allemaal robots in je bedrijf rondlopen. Dat laat al zien dat digitalisering niet meteen impact hoeft te hebben op je hele bedrijfsvoering.

Rustig aan beginnen

Hetzelfde geldt eigenlijk voor technisch tekenwerk. Je hoeft niet meteen alles overhoop te gooien en al je processen te automatiseren. Rustig aan beginnen, dan breekt het lijntje niet. Zo ging Martijn Kouwenberg van Hektracon Steel Solutions ook niet over een nacht ijs. Om een eerste voorzichtige stap op het pad van de digitalisering te zetten, schafte hij een paar standaard tools van ons aan. Zo voegde hij wat slimme stappen toe aan het ontwerp- en productieproces van zijn stalen spiltrappen en balustrades. Dat was op dat moment genoeg.

Blije engineers

Het duurde een paar jaar voor Martijn het tijd vond voor de volgende stap. Hij nam contact met ons op en door goed samen te werken hebben we een spiltrapconfigurator gebouwd voor Hektracon, een maatwerkoplossing die heel wat tekenwerk overbodig maakt. Dat scheelt niet alleen heel wat tijd, door saaie, repeterende handelingen weg te automatiseren, maak je het leven van je engineers aangenamer, simpeler en sneller. En blije mensen zijn heel wat waard, zeker in onze business, waar je goede engineers met een loep moet zoeken.

Elke keer een beetje meer productiviteit en flexibiliteit

Onlangs klopte Martijn opnieuw bij ons aan voor een maatwerkoplossing. Ditmaal zag hij brood in een hekwerkconfigurator. Die hebben wij gebouwd en helemaal ingericht naar de wensen van Martijn en zijn tekenaars. Ik weet zeker dat er nog heel wat te digitaliseren valt bij Hektracon. Maar ik begrijp het volkomen als ondernemers een verandertraject stapsgewijs willen doorvoeren. Als elke stap maar iets toevoegt aan de productiviteit en flexibiliteit en de kans op fouten vermindert, dan is er heel wat bereikt. Zo omarm je digitalisering beetje bij beetje.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder meteen al het goede dat je al hebt overboord te gooien? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Slim werken, waar begin je?

We schreven al eerder blogs over slim werken en Smart Industry. Daarin vertelden we wat slim werken is. Leuk dat je dat weet, maar waar begin je eigenlijk?

Kritisch kijken

Slim werken begint bij kritisch kijken. Immers, elke klik die je niet had hoeven uitvoeren is er eigenlijk één te veel. Kun je overtollige ballast wegautomatiseren, dan hou je tijd over voor de echt leuke dingen. En daar wordt elke engineer blij van. Ik hoor je al zuchten: daar komt weer zo’n cluppie consultants met hun mooie projectmethodes als IPMA, PMI, Agile, Scrum, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma en PRINCE2. Nope, nergens voor nodig. Houden we niet van.

Eén cent besparen op elke handeling

Wij gelover er heilig in dat de meest slimme oplossingen in heel simpele dingen zijn te vinden. Maar ook wij hebben dat moeten leren herkennen. Toen Vroba Consultancy net bestond, hebben we onze eigen engineers gevraagd eens heel kritisch naar onze eigen processen te kijken. We hebben iedereen gevraagd om repeterende handelingen te herkennen waar bij wijze van spreken één cent op te besparen valt. Het klinkt simpel, maar eerlijk is eerlijk; de start was lastig. Het bleek ook voor onze eigen engineers lastig om buiten de bestaande kaders te denken. Maar als je het eenmaal ziet, zie je het ook echt overal in terug: softwarematige oplossingen voor ‘routinematige’ handelingen.

Dat smaakt naar meer!

Het gaat ons natuurlijk niet om die ene cent. Het gaat erom dat je leert herhalende handelingen te herkennen. De standaardreactie die wij van - potentiële - klanten krijgen is altijd: Wij hebben unieke installaties waar niets aan te automatiseren valt. Maar geloof ons, in elk proces zijn repeterende handelingen. Ook bij jou. Als je begint met die kleine repeterende handelingen weg te nemen, volgen de grotere oplossingen vanzelf. Belangrijk is dat je eerst de kracht van automatisering ervaart. Dan weet je dat het naar meer smaakt.

Op zoek naar verbeterpunten

Inmiddels is dat ook hoe we bij onze klanten op zoek gaan naar verbeterpunten. Gewoon kritisch kijken dus. Neem Hektracon Steel Solutions, specialist op het gebied van stalen hek- en trapconstructies, klein constructiewerk en specials op maat. Ik vroeg eigenaar Martijn en zijn mensen om eens een tijdje bij te houden welke werkzaamheden ze zoal uitvoerden en welke daarvan steeds terugkwamen. Als wij zo’n lijstje zien, dient die AHA-erlebnis zich als vanzelf aan. Dan stropen we de mouwen op en gaan we aan de slag. Zo automatiseren we repeterende handelingen weg en verkorten we doorlooptijden. Om Martijn nog maar even te citeren: ‘Soms weet je zelf niet goed hoe je je proces kunt verbeteren, maar door er met het team van Vroba over in gesprek te gaan, wordt het heel snel duidelijk waar de verbeterpunten zitten.’ Lekker toch?

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Gratis maatwerksoftware!

We schreven al eerder over de vooroordelen die er bestaan over maatwerksoftware. Zo zou het moeilijk te updaten zijn, alleen een optie voor grote corporates, het zou je afhankelijk maken van je leverancier en – het vooroordeel dat altijd bovenaan prijkt – het zou duur zijn. Natuurlijk is maatwerksoftware niet gratis, maar als je op de juiste manier investeert in maatwerksoftware kost het je niets, maar levert het je juist geld op. Hoe werkt dat?

Onderscheidend vermogen

Met standaardsoftware krijg je standaardoplossingen. Een oplossing die de buurman of buurvrouw ook gebruikt. Dat is natuurlijk niet erg als het gaat over je boekhoudprogramma, je kantoorautomatiseringspakket of je plantbewateringssysteem, maar als je je wil onderscheiden van je concurrentie, is het wel slim om software te hebben die exact past bij jouw kritische bedrijfsprocessen. Met dertien-in-een-dozijn-software zal je nooit een uitblinker worden.

Bespaar tijd en geld

Slimme software maakt dat je meer werk kunt verzetten in minder tijd. Dat je niet op jacht hoeft te gaan naar nieuwe engineers – waar vind je ze? –, maar dat je meer kunt presteren met hetzelfde aantal slimme koppen. Door je proces slimmer te maken en de herhalende taken eruit te automatiseren, bespaar je tijd en geld. En frustratie…

Verminder fouten

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Zo simpel is het. Die mensen, die moeten zeker blijven. Maar als je een aantal van die fouten kunt elimineren, scheelt dat dubbel werk en daarmee bespaar je ook weer tijd en geld. Oh ja, en frustratie… En, laten we eerlijk zijn, daar wordt het werk ook een stuk waardevoller van.

Verhoog het gebruiksgemak

Over waardevol werk gesproken, door wat slimmigheidjes in je CAD-systeem aan te brengen, verhoog je het gebruiksgemak voor je engineers en maak je hun leven aangenamer, simpeler en sneller. Daar krijg je hele blije medewerkers van, en blije medewerkers… Nou ja, dat dus.

Daag ons uit!

Dus nee, ook bij ons is maatwerksoftware niet gratis, maar als je er op de juiste manier in investeert kost het je niets, maar levert het je geld op. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Investeren in je mensen? Maar wat als ze weggaan?!

Goede mensen zijn goud waard. Daar moet je in investeren. Als ik dat tegen mensen zeg, hoor ik vaak: ‘Investeren in m’n mensen? Wat als ze weggaan?!’ Tsja, dat is een risico, maar wat als ze blijven?

Speld in hooiberg

Goede engineers zijn als een speld in een hooiberg. Daar weten we bij Vroba alles van. Zijn ze eenmaal bij je in dienst, dan is het zaak te zorgen dat ze bij je blijven. Het vervangen van een gemiddelde medewerker kost je namelijk maar liefst 20 procent van het bruto jaarsalaris. Ik zeg niet voor niets gemiddeld, want bij medewerkers die over bijzondere vaardigheden beschikken of die een functie vervullen die een specialistische opleiding vereist, kan dat percentage fiks oplopen. Mensen die hun buik vol hebben van jouw organisatie zijn om te beginnen niet heel productief meer. Gaan ze eenmaal weg, moet je allerlei administratieve rompslomp regelen en dan moet je nog een nieuwe medewerker zien te vinden. Heb je die nieuwe speld in de hooiberg eenmaal gevonden, dan moet zo iemand nog ingewerkt worden. Daar gaat je welverdiende geld.

Toverwoord: betrokkenheid

Maar hoe zorg je er nou voor dat je medewerkers blijven? Betrokkenheid is het toverwoord. Volgens organisatieadviesbureau Puur Cultuur stimuleer je die betrokkenheid door je medewerkers geluksfactoren te bieden. Grappig genoeg is het niet salaris dat bovenaan het lijstje van geluksfactoren staat, maar waardevol werk. Door je medewerkers verantwoordelijkheid te geven en hen mogelijkheden geven hun talenten te ontwikkelen, voelen ze zich serieus genomen. Zo worden ze nog beter in datgene waar ze goed in zijn. Motiverend voor de medewerker, en prettig voor jou als werkgever.

Engineers, het zijn net mensen

Als ik denk aan waardevol werk, dan denk ik niet aan tig keer op een dag dezelfde handeling doen. En ik gok dat dat ook niet is waar jouw engineers van dromen. Toch is dat wat ik vaak zie gebeuren als ik bij organisaties kom. Natuurlijk begrijp ik het wel, want de druk van een deadline zorgt ervoor dat je maar doorgaat. Je blijft maar sjorren aan die kar met de vierkante wielen. Door saaie, repeterende handelingen weg te automatiseren, maak je het leven van je engineers aangenamer, simpeler en sneller. Vaak gaat dat om kleine optimalisaties, maar wat kan een mens daar blij van worden. En blije medewerkers… nou, dat hoef ik niet meer uit te leggen, toch?

Daag ons uit!

Wil jij ook met een paar eenvoudige stappen slimmer werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Slimmer werken? Allemaal gedoe. Of toch niet?

In ons vorige blog hadden we het over Smart Industry, een wereld vol regelingen en hippe technologieën die soms wat overweldigend kan zijn. Je kunt ook zonder zo veel bombarie beginnen met slimmer werken. Maar wat is slimmer werken eigenlijk?

Jeuk

De boeken, workshops en lijstjes met tips over slim werken zijn niet aan te slepen. Timemanagement, kortere takenlijstjes, stressreductie, het komt allemaal voorbij. En dan heb ik het nog niet gehad over de hele riedel aan projectmethodologieën als IPMA, PMI, Agile, Scrum, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma en PRINCE2, die pretenderen jou het leven makkelijker te maken. Maar om heel eerlijk te zijn, krijg ik persoonlijk altijd een beetje jeuk van dit hoogdravend gezwets. Als engineeringbureau dat ook aan consultancy doet – of als consultancybureau met jarenlange engineeringervaring, het is maar net hoe je het bekijkt – houden wij ervan om met onze poten in de technische klei te staan en om heel pragmatisch naar de wereld te kijken.

Opus in Dubai

Engineers zijn op deze wereld om zich bezig te houden met creatief ontwerpwerk. Maar zoals elke job, kent ook het werk van engineers repeterende, vaste handelingen. Als we nou eens beginnen met die weg te automatiseren, dan ben je al een stuk slimmer bezig. Zo is Kersten Europe gespecialiseerd in buigtechnologie. Op vier productielocaties wereldwijd worden platen en profielen in staal, RVS en aluminium gebogen en mechanisch bewerkt. Een aantal jaar geleden werkte Kersten Europe aan OPUS, een iconisch bouwwerk in de metropool Dubai, een gigantisch project. Daar kwamen veel repeterende handelingen bij kijken. Wij mochten ons steentje bijdragen door een handige tool te ontwikkelen waarmee we veel van die zich herhalende handelingen hebben geautomatiseerd. Op dit moment hebben we net weer een project met Kersten Europe afgerond waarbij we de kracht konden laten zien van gecombineerd werken. Door wederom veel repeterende handeling te automatiseren konden de engineers van zowel Kersten Europe als Vroba Engineering de strakke planning halen. Immers: elke klik die je weg kunt automatiseren zorgt voor tijdsbesparing en voor blijere engineers. En dat kan ook zonder heel veel energie te steken in het maken en onderhouden van prachtige PRINCE2-logboeken in elke fase van het proces.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Smart Industry? Waarom begin je niet eerst bij de basis?

Als je googelt op Smart Industry krijg je ruim twee miljard resultaten. Daaruit kunnen we concluderen dat het hot is. Maar wat is het? En wat moet je ermee? Of moet je eerst eens terug naar het basis?

Smart Industry, wat is het?

Smart Industry – ook wel Industry 4.0 – staat voor het versnellen van digitalisering van productieprocessen en klantrelaties. Het is een trend van automatisering en gegevensuitwisseling die gebruikt wordt bij industriële fabricagetechnieken. Dat heb ik niet zelf verzonnen, dat staat op de site van Smart Industry, een initiatief dat in november 2014 is opgericht door het ministerie van Economische Zaken (TNO, KVK, Koninklijke Metaalunie, FME, RVO). Sinds 2018 voert dit team de Implementatieagenda 2018-2021 uit. Die implementatieagenda moet ervoor zorgen dat Nederland in 2021 het meest flexibele en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa heeft. Bedrijven die onderdeel zijn van het netwerk van Smart Industry hebben als doel om kennis te delen en intensief samen te werken met elkaar, met scholen, met onderzoekers en met overheden om zo innovatie te bevorderen en groei te versnellen. Alle exacte ins en outs lees je op de site van SmartIndustry.

Begin bij de basis

Ook Vroba is Smart Industry Ambassadeur, want wij geloven in slim werken. Toch moet me iets van het hart. Natuurlijk zijn fieldlabs, haalbaarheidsonderzoeken en innovatiehorizonten fantastisch en is condition-based maintenance op basis van allerlei sensoren helemaal hip. En ja, er bestaan diverse subsidie- en financieringsregelingen die je kan inzetten om je Smart Industry-ambities waar te maken. Maar waarom meteen zo ingewikkeld? Voor je je stort in deze wereld van regelingen en hippe technologieën, kijk eens naar de simpele dingen.

Simpeler, sneller en aangenamer

Door simpele dingen aan te pakken, kun je soms al enorme stappen zetten. Waar ‘m dat in zit, verschilt per organisatie. Met een simpele aanpassing, kun je processen soepeler laten verlopen, kun je saaie, repeterende handelingen weg automatiseren, of kun je op andere manieren het leven van jou en je engineers aangenamer, simpeler en sneller maken. Zo maak je met kleine optimalisaties al enorme impact. Ook dat is slim werken.

Daag ons uit!

Als jij aan de slag wil met Smart Industry, moet je dat natuurlijk doen. Maar wil je gewoon bij het begin beginnen en met een paar eenvoudige stappen slimmer werken, dan kun je er ook voor kiezen ons eens uit te dagen. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Wedden dat jouw organisatie luchtiger is dan je denkt?

Ooit stonden tekenkamers vol met tekentafels, inmiddels zijn deze vervangen door CAD-systemen. Hoe geavanceerder de tekenprogramma’s worden, hoe meer engineeringtijd er vaak nodig blijkt te zijn. Nog meer engineers aanvoeren is niet alleen een fikse uitdaging, het is ook niet nodig. Ik durf te wedden dat er meer lucht in je organisatie zit dan je vermoedt.

Meer detail, meer werk

Toen je als engineer nog achter de fysieke tekentafel stond, had je, al voor je die maagdelijke A0 ging opspannen, nagedacht over wat je ging tekenen. Je had de meest efficiënte indeling van je A0 al lang en breed in gedachten, voor je je haak en driehoek op het papier liet zakken. Er moest immers zo veel mogelijk informatie efficiënt op papier komen en je had geen zin in oneindig gummen. Met de intrede van 2D-tekenprogramma’s had je die uitdaging niet meer. Je kon naar hartenlust schuiven, knippen, plakken, iets weggooien of weer terughalen. Details die in het verleden – wegens bijvoorbeeld ruimtegebrek – als tekst op de tekening belandden, werden ineens tot op de laatste millimeter uitgetekend. Dat zorgde voor meer detail, maar ook voor meer engineeringstijd. Met de komst van 3D-programma’s nam die engineeringstijd alleen maar verder toe.

Work smarter, not harder

Veel bedrijven kampen inmiddels met een capaciteitsprobleem. Natuurlijk kun je eindeloos nieuwe engineers blijven aanvoeren. Grootste uitdaging: waar vind je ze? Goede engineers zijn als een speld in een hooiberg. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat dat niet de enige manier is om je capaciteit te verhogen? Er zijn vele knoppen om aan te draaien als je je capaciteit wil verbeteren en de kans is groot dat er nog best lucht zit in je organisatie zoals die er nu staat. Als je investeert in slimmer werken, produceer je met hetzelfde aantal FTE een hogere output.

Wedden dat?

De kans is groot dat je nu denkt: duh, Frank, denk je dat wij nog niet slim werken dan? Natuurlijk werk je superslim, maar toch durf ik te wedden dat er nog iets te verbeteren valt. Of dat nu is door een slimme productconfigurator in te zetten, door lasergericht te gaan ontwerpen, door een koppeling met je ERP-systeem of op een andere manier, dat verschilt per organisatie. Zo ontwikkelden wij voor Stam Constructie een smart-printer voor HiCAD. Met deze slimme exporttool kan een gebruiker ervoor kiezen om bijvoorbeeld alle kaders binnen een actieve sheetomgeving te printen naar een PDF-boekje. Ook is het mogelijk om alle kaders op alle sheets te printen, zelfs zonder dat de tekening fysiek is geopend. Ook exporteren naar STEP of DWG is mogelijk. Een eenvoudige tool, maar volgens directeur Jan Stam is hij nog steeds hartstikke gelukkig met deze oplossing. “Elke dag ben ik weer blij met deze tool. Maatwerk wordt vaak gezien als een kostbare investering, maar ik heb deze investering al tig keer terugverdiend, en bovenal veel kostbare tijd bespaart.”

Daag ons uit!

Als jij lekker door wil stoempen met vierkante wielen, dan moet je dat natuurlijk doen. Maar je kunt er ook voor kiezen ons eens uit te dagen. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

‘Er kwam een oplossing uit die veel verder ging dan wat ik zelf had bedacht’

KG Systems is actief in de tuinbouwsector en is sterk in het maken van kweektafels, kweektafelsystemen en innovatieve, interne transportsystemen. Directeur Bernardo Greeve zag ruimte voor verbetering, en wilde het bedrijfsproces verder automatiseren. Maar waar begin je? Via een stagiair werd Bernardo op het spoor gebracht van Vroba Engineering & Consultancy. Ondanks dat het traject in het begin niet helemaal vlekkeloos verliep, is Bernardo inmiddels dik tevreden. Met de samenwerking én met de oplossing.

Ruimte voor verbetering

Wij ontwikkelen en installeren kweektafels, kweektafelsystemen en transportsystemen voor kassen. Het hele proces van calculatie naar de complete technische uitwerking in Autodesk Inventor en het creëren van de bijbehorende tekeningen, stuklijsten en bestellingen, daar zat veel ruimte voor verbetering. Zo moest het toch mogelijk zijn om automatisch stuklijsten te genereren op basis van het tekenwerk? Dat zou de doorlooptijd van engineering tot productie al een stuk korter maken. Een stagiaire maakte ons opmerkzaam op het bestaan van Vroba Engineering & Consultancy. Daar hebben we aangeklopt voor hulp. We zijn om tafel gegaan en inmiddels heeft Vroba Consultancy een mooie oplossing voor ons ontwikkeld die veel verder ging dan wat ik zelf had bedacht: een productconfigurator, die niet alleen zorgt voor een foutloos klantspecifiek 3D-model, maar waarmee we ook volledig automatisch de benodigde tekeningen en stuklijsten kunnen genereren.

Iets te enthousiast

Het traject verliep in eerste instantie niet helemaal vlekkeloos. Zo’n stuk automatisering brengt heel wat veranderingen met zich mee. Mensen moeten op een andere manier naar hun werk gaan kijken, en dat vraagt nogal wat van de communicatie tussen engineer en programmeur. Die moeten wel dezelfde taal spreken. Achteraf bezien is het team van Vroba Consultancy misschien iets te enthousiast van start gegaan. De uitgangspunten waren vooraf niet helemaal helder, en lagen niet vast in een functioneel ontwerp. Die is later in het traject alsnog gemaakt. Toen dat er eenmaal lag, is het alsnog heel snel gegaan. Het maakt niet uit dat er dingen fout gaan, wij zijn ook niet perfect. Het is belangrijk hoe je ermee omgaat. Door onderling goed te blijven communiceren, hebben we de neuzen dezelfde kant op gekregen en is het uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Persoonlijke klik

Inmiddels zijn we net door de testfase heen. De oplossing die Vroba Consultancy heeft gemaakt, is nog niet helemaal in productie, eerst moet de aansluiting op ons ERP-systeem, Ridder iQ, nog gerealiseerd worden, maar de testen zien er veelbelovend uit. Ik vind de persoonlijke klik met de mannen van Vroba heel prettig. Zowel met Frank als met de programmeurs zijn de lijntjes kort. Het is makkelijk communiceren, en ze begrepen heel snel wat onze wensen en eisen waren. Ja, deze samenwerking is wel een blijvertje.

Meer weten?

Wil je ook met ons in gesprek om te ontdekken waar voor jouw organisatie de verbeterpunten zitten? Nieuwsgierig hoe we met onze aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in deze blog.

Frank Montrée

Wij kunnen helemaal niets!

Ik hoor het zo vaak: ‘Frank, ik zie helemaal niet op jullie website wat jullie maken.’ Klopt, dat staat er ook niet. Wij maken namelijk spraakmakende oplossingen, en hoe die eruitzien, dat ligt helemaal aan jou.

Een waardeloze oplossing

Het ‘probleem’ bij maatwerk is dat het er voor elke opdrachtgever weer net een beetje anders uitziet. Want iedereen heeft z’n eigen specifieke uitdagingen en daarbij horen specifieke oplossingen. Dat is nou precies wat ons werk zo leuk maakt. Door met de klant mee te denken en zijn of haar kennis en expertise samen te voegen met die van ons, komen we tot die specifieke oplossing. Maar die oplossing is voor een andere klant waarschijnlijk weinig – of helemaal niet – herkenbaar. Zo maakten wij voor Hektracon Steel Solutions een hekwerkconfigurator, een oplossing die voor de engineers van de concullega’s als waardeloos zal worden gezien, omdat deze configurator net niet voldoet aan hun eigen specifieke wensen.

Ter inspiratie

Het probleem is dus dat als wij onze oplossingen concreet gaan benoemen, je als lezer denkt: daar heb ik niets aan. Zo hebben we in het verleden weleens een aantal standaardtools als download aangeboden op onze website. Onze gedachte was, dat als mensen die installeerden ze vast wel geïnspireerd zouden raken en ons zouden bellen: ‘Als jullie dit kunnen, kunnen jullie dan ook niet voor ons een vergelijkbare oplossing voor [xyz] bedenken?!’ Maar die vraag kwam niet. Niet telefonisch, niet per mail. Simpelweg niet één reactie.

Kijk eens door je oogharen

Dat is dus de reden waarom we op onze website niet aangeven wat onze producten zijn. Maar ik nodig je van harte uit om je te laten inspireren door de klantverhalen op onze website. Als je je maar realiseert dat dat wat je leest, de voorbeelden die je ziet, niet onze hele skillset beslaat. We kunnen veel meer dan dat. Zo was Bernardo Greeve, directeur van KG Systems, op zoek naar een manier om zijn bedrijfsproces te verbeteren. Hij vroeg ons om mee te denken, en toen zijn productconfigurator klaar was, zei hij: ‘Deze oplossing gaat veel verder dan wat ik ooit zelf had kunnen bedenken.’ Dus kijk eens door je oogharen en laat je fantasie de vrije loop. Wat je dan bedenkt, dat kunnen wij maken. En dan gaan we vaak nog een stapje verder.

The sky is the limit

Onze oplossingen kennen slechts drie beperkingen. Ten eerste moet dat wat we doen in logische regels zijn te vatten. Als er enige consistentie inzit, is het te programmeren. De tweede beperking is jouw fantasie. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Waar wil je heen? Als jij die stip op de horizon zet, helpen wij je wel er te komen. De derde beperking is onze kennis van jouw branche. Beschouw ons maar als dom. Jij hebt de specifieke productkennis, de branchekennis. Wij slechts beperkt. Ik heb geen verstand van tuinkassen, spiltrappen of petrochemische industrie. Jij wel. Door met verschillende mensen uit jouw organisatie te praten, van engineer tot productiemedewerker, van inkoopmedewerker tot accountmanager, komen we bij de ziel van jouw bedrijf. Zo dient dat moment van die AHA-erlebnis zich als vanzelf aan. Zo brengen we stap voor stap de bouwstenen in beeld waarmee jij bij de stip aan de horizon kan komen.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe we met onze aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl.

Frank Montrée

‘In gesprek met Vroba Consultancy worden de verbeterpunten snel inzichtelijk’

Bij Vroba geloven we in meedenken met onze klanten, grenzen verleggen en komen tot spraakmakende oplossingen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hektracon Steel Solutions is een veelzijdige specialist op het gebied van stalen hek- en trapconstructies, klein constructiewerk en specials op maat. Van ontwerp tot oplevering, alles gaat in eigen beheer. In zo’n traject valt altijd iets te optimaliseren, volgens eigenaar Martijn Kouwenberg. Het team van Vroba wist daaraan bij te dragen met twee mooie maatwerkoplossingen. Martijn aan het woord.

Standaard tools

In 2005 richtte ik als eenpitter Hektracon op. Inmiddels heb ik een mooi en enthousiast team van twintig medewerkers om me heen weten te verzamelen. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van stalen spiltrappen en balustrades. Deze vaak complexe maatwerkproducten ontwerpen we met HiCAD van ISD Group. Via ISD Group kwamen we, al een aantal jaar geleden, in contact met Frank Montrée van Vroba Consultancy. We hebben een aantal standaard tools van Vroba Consultancy afgenomen en die werken heel prettig.

Kortere doorlooptijden

Toch hadden we het gevoel dat er nog wel meer verbeterd kon worden in onze processen, maar zelf zagen we niet helemaal hoe we daar invulling aan konden geven. Zo kwamen we een jaar of twee geleden met Frank in gesprek over het ontwerpproces van onze spiltrappen. Daar zitten best wat handelingen in die heel tijdsintensief zijn. Frank stelde toen voor om eens een tijdje bij te houden welke werkzaamheden we zoal uitvoerden en welke daarvan steeds terugkwamen. Met dat lijstje zijn Frank en zijn team aan de slag gegaan en daar is onze spiltrapconfigurator uitgekomen. Dat levert ons heel wat tijdsbesparing op als het gaat om tekenarbeid.

Repeterend werk automatiseren

We ontwerpen ook veel balustrades voor balkons en galerijen. Afgelopen zomer hebben we een tweede maatwerkoplossing door Vroba laten ontwikkelen: onze hekwerkconfigurator. In HiCAD zit wel een dergelijke configurator, maar die ervaren wij als te algemeen. Daar kunnen we met ons specifieke wensen eigenlijk niet mee uit de voeten. Ik ben met onze tekenaars en Frank en zijn team om tafel gaan zitten en daar is een configurator uitgekomen die helemaal naar onze wensen is ingericht. Deze oplossing is een paar weken geleden opgeleverd. Er valt nog iets te finetunen, maar we zijn al voor 80 procent operationeel. Die laatste 20 procent wordt de komende weken uitgewerkt. Hiermee hebben we weer een stuk repeterend werk geautomatiseerd en onze doorlooptijden verkort.

Dik tevreden

Soms weet je zelf niet goed hoe je je proces kunt verbeteren, maar door er met het team van Vroba over in gesprek te gaan, wordt het heel snel duidelijk waar de verbeterpunten zitten. Het feit dat ze bij Vroba Engineering zelf ook regelmatig trappen en hekwerken ontwerpen, maakt dat we dezelfde technische taal spreken en elkaar goed begrijpen. Zo vind je alle expertise onder één dak, en dat is heel prettig. En Frank is gewoon een heel fijne man om mee samen te werken. Ja, ik ben dik tevreden.

Meer weten?

Wil je ook met ons in gesprek om te ontdekken waar voor jouw organisatie de verbeterpunten zitten? Nieuwsgierig hoe we met onze aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in deze blog.

Frank Montrée

4 Vooroordelen over maatwerksoftware (en waarom het vooroordelen zijn)

Met standaardsoftware krijg je – de naam zegt het al – standaardoplossingen. Daar is in veel gevallen niets mis mee. Maar als het om je bedrijfsprocessen gaat, past een stuk maatwerk toch vaak net even beter. Daarmee kun je tijd besparen, de foutkans terugbrengen of simpelweg het werk van je engineers net even leuker maken. Over maatwerk bestaan nogal wat vooroordelen. In dit blog maken we daar korte metten mee.

1 Maatwerk is duur

Het eerste argument dat wij vaak horen is dat maatwerk duur zou zijn. ‘Die IT-projecten vliegen altijd uit de bocht.’ ‘Die begrote tienduizend wordt uiteindelijk vast dertigduizend’ of ‘Die ene ton, dat worden er vast meerdere. ‘Softwareontwikkeling? Het is een bodemloze put.’ Fout, fout, fout. Maatwerk kost helemaal niets. Ik hoor je denken: ‘Maar Frank, werken jullie dan voor niets?’ Nee, natuurlijk werken wij niet voor niets, maar als je kiest voor een slimme, toekomstbestendige maatwerkoplossing, levert dat geld op. En als je het goed doet, levert het meer op dan je erin stopt. Innoveren – en daarmee investeren – moet renderen. En als de software goed aansluit op jouw behoeften, bespaart het je keer op keer tijd, energie… en geld.

2 Maatwerk is alleen voor de grote reuzen

Ook leven veel ondernemers in de veronderstelling dat het laten ontwikkelen van maatwerk alleen is weggelegd voor de grote bedrijven. Ook dat is niet waar. Maatwerksoftware ligt binnen handbereik voor alle bedrijven, van éénpitter tot grote corporate. Dit ligt een beetje in het verlengde van het vorige punt: de bedrijfsomvang is niet relevant, het gaat erom wat je eruit haalt. Slimme oplossingen zijn vaak in heel simpele dingen te vinden.

3 Maatwerk is moeilijk te updaten

Een ander hardnekkig misverstand is dat maatwerksoftware moeilijk is te updaten. Dat je je software moet onderhouden, is een ding dat zeker is. Als je een pakket van Microsoft afneemt, wordt die immers ook regelmatig geüpdatet. Andere IT-oplossingen hebben ook onderhoud nodig. Tenslotte moet je je machines ook onderhouden om te zorgen dat ze blijven draaien. Maar als zo’n IT-oplossing op een slimme manier is ontwikkeld, is deze toekomstbestendig. En daar horen pijnloze updates zeker bij.

4 Maatwerk maakt mij afhankelijk van mijn leverancier

Tenslotte is er nog de misvatting dat maatwerk je afhankelijk maakt van je leverancier. Dat ligt helemaal aan je eigen wensen – en natuurlijk aan de partner waar je voor kiest en de afspraken die je samen maakt. Als jij van A tot Z ontzorgd wil worden, dan zal de juiste partner je vertellen dat dat kan. Maar als jij aangeeft dat je de software liever in huis wil laten onderhouden en dat je alleen voor het echte grote onderhoud, uitbreidingen of nieuwe ontwikkelingen op je partner wil vertrouwen, dan moet dat gewoon mogelijk zijn.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe we met een maatwerkoplossing – klein of groot, eenvoudig of complex – jouw organisatie verder kunnen helpen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl.

Frank Montrée

Ook last van vierkante wielen?

Als ik zeg dat kleine dingen een grote impact kunnen hebben, zeg ik waarschijnlijk niets nieuws. Maar toch zie ik bij veel bedrijven dat medewerkers met man en macht staan te trekken aan een kar met vierkante wielen, terwijl dat ronde wiel binnen handbereik is. Maar in de waan van de dag hebben ze geen tijd om dat ronde wiel te monteren. Herkenbaar, maar wel zonde, het kan je zo veel winst opleveren.

Simpel sommetje

Ik geloof er heilig in dat slimme oplossingen vaak in heel simpele dingen zijn te vinden. Toen ik net met Vroba Consultancy begon, wilde ik dat onze engineers eens kritisch naar onze eigen processen leerden kijken. Ik vroeg ze op zoek te gaan naar repeterende handelingen. Geen grote dingen, maar juist die kleine dingen die je steeds weer opnieuw doet, daar zit de snelste winst. Stel dat je iets wat je veertig keer op een dag doet, kan terugbrengen van dertig seconden naar drie. Ik hoef geen ondernemer uit te leggen wat dat aan het eind van de dag betekent. En misschien uit zich dat niet eens in keiharde euro’s, maar het levert je medewerkers in ieder geval veel arbeidsvreugde op. En dat is ook heel wat waard.

Vierkante wielen

Het probleem zit ‘m er vaak in dat we het met z’n allen te druk hebben om die potentiële verbeteringen te zien, laat staan om ze door te voeren. We sjorren wat af aan die kar met vierkante wielen. Tijd om dat ronde wiel te monteren, geven we onszelf niet. Begrijpelijk, want er zijn deadlines die gehaald moeten worden, dat werk moet de deur uit. Toch is het zonde. Een gemiste kans. Als je even de tijd neemt – of geeft – om stil te staan, kun je heel wat winst behalen.

Boerenverstand

Dat is precies waar wij graag over meedenken. En dat doen we dus niet met de welbekende projectmethodes als IPMA, PMI, Agile, Scrum, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma en PRINCE2. Dat doen we gewoon met gezond boerenverstand. Door in gesprek te gaan, met je engineers, met de mensen in productie, met de inkoopmanager, door gewoon eens te inventariseren hoe processen over de diverse afdelingen heen verlopen, ontdekken we vanzelf waar iets valt te optimaliseren. Door een simpele, repeterende handeling terug te brengen van een minuut naar tien seconden, kun je al grote impact maken. En zo krijg je die wielen eindelijk lekker aan het rollen.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe we met onze aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl.

Frank Montrée

De weg naar de toekomst: rechte lijn of hinkstapsprong

Ik schreef het al in mijn vorige blog. Bij Vroba geloven we in meedenken met onze klanten, grenzen verleggen en komen tot spraakmakende oplossingen. Maar hoe doen we dat eigenlijk? Heel pragmatisch en onderzoekend.

Een Eskimo verkoop je geen vrieskist

Een oplossing zit ‘m vaak in heel simpele dingen, maar is wel uniek voor elke klant. Eén en hetzelfde ei van Columbus voor iedereen, daar geloven we nou juist weer niet in. Wij zijn ook geen gladde verkopers. Een Eskimo een vrieskist verkopen? Daar doen we niet aan. We verkopen die eskimo liever een zaag, zodat meneer en mevrouw Inuit een wak kunnen zagen om hun spullen koud te houden in de alom beschikbare sneeuw. Heel pragmatisch dus.

Geen wijsneuzerige verbeteranalyse

Dat houdt in dat als we bij een organisatie binnenkomen, we niet met een kant-en-klaaroplossing komen. We komen niet binnen met een batterij aan projectmethodes als IPMA, PMI, Agile, Scrum, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma en PRINCE2. We komen ook niet met een wijsneuzerige verbeteranalyse. We gaan gewoon, heel simpel, in gesprek. En dan willen we niet alleen met de directeur aan tafel, want – met alle respect – die heeft ook niet alle wijsheid in pacht. We willen graag met verschillende mensen, uit alle lagen van de organisatie praten, van engineer tot productiemedewerker, van inkoopmedewerker tot accountmanager. Alleen zo komen we bij de ziel van een bedrijf. Alleen zo dient dat moment van die AHA-erlebnis zich als vanzelf aan. Dat kan ‘m zitten in manieren om processen soepeler te laten verlopen, om saaie, repeterende handelingen weg te nemen of in andere oplossingen die het leven simpeler, aangenamer en sneller maken. Daarbij focussen we ons uiteraard op het engineeringdeel, wij komen niet binnen om eens even je inkoopsysteem aan te passen of je productiesysteem te herindelen. Maar omdat alle systemen met elkaar samenhangen, kan een verandering in het ene systeem natuurlijk altijd een – positieve – invloed hebben op het andere systeem.

In een rechte lijn of via een hinkstapsprong

Op die manier brengen we stap voor stap de bouwstenen in beeld waaraan gewerkt kan worden om bij de stip aan de horizon te komen. Ook de volgorde waarin die stappen gezet kunnen worden, bepalen we in samenspraak. Soms is het slim om van stap 1 in chronologische volgorde naar stap 10 te werken, maar het kan ook slimmer blijken om van stap 2, naar stap 5, naar stap 1 en stap 6 te hinkstapspringen. Om dat goed te bepalen hebben we weer de kennis en expertise uit de organisatie nodig.

Direct aan de slag

Het fijne van deze pragmatische aanpak is dat we oplossingen vinden waar je direct iets mee kunt. Soms gaat het om oplossingen die keiharde euro’s opleveren, vaak zit de oplossing in de hoek van het gebruikersgemak. Soms komen we tot complexe, vergaande oplossingen, vaak zijn de verbeteringen heel eenvoudig en kleinschalig. Maar ook die kleine optimalisaties kunnen een redelijke impact hebben. In ieder geval laten we je achter met die pragmatische zaag, en niet met een zinloze vriezer. Dat beloven we!

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe we met onze aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0183 - 601 451 of mail naar info@vroba.nl.

Frank Montrée

‘Grenzen verleggen en komen tot spraakmakende oplossingen, daar geloof ik in’

Van een paar dingen in mijn leven word ik heel blij. Van Linda natuurlijk, mijn vrouw. Van mijn prachtige MG cabriolet en van mijn bedrijf, Vroba Engineering en Consultancy. Voor die eerste twee viel ik als een blok. Naar die laatste moest ik iets langer zoeken, maar toen het op mijn pad kwam, was het zo klaar als een klontje: mijn eigen engineeringbedrijf, met alle ruimte en vrijheid om op mijn eigen manier ambitieuze organisaties verder te helpen. Complexe problemen oplossen met slimme oplossingen, klein of groot, daar hou ik van. Maar dat was niet altijd zo duidelijk.

Een zaadje voor de toekomst

Ik ben geen boekenwurm. Nooit geweest ook. Ik wilde met m’n handen werken en koos voor werktuigbouwkunde, een opleiding die me paste als een oude jas. Mijn carrière begon met het in elkaar ‘klussen’ van machines voor de verwerking van plaatmetaal. Maar ik wilde meer. Ik wilde dingen bedenken, technisch tekenen, denken in 2D en 3D.

Via via kwam ik in contact met een landschapsarchitectenbureau. Zij zochten iemand die affiniteit had met technisch tekenen en ik wilde niets liever dan dat. Maar hoe leuk het technisch tekenwerk ook is, er zit altijd repeterend werk in. Regelmatig dacht ik: dit kan toch slimmer. Zo’n CAD-systeem is relatief ‘dom’ en ik vond het een uitdaging om daar wat slimmigheid in aan te brengen. Het zaadje voor de toekomst was geplant.

Ik heb geloof ik een bedrijf gekocht

o rolde ik van het een in het ander. Van de tekenkamer bij diverse stedenbouwkundige en landschapsarchitectenbureaus, kwam ik als CAD-consultant bij een IT-bedrijf terecht. Daar ben ik zelfs nog de verkoop ingegaan als accountmanager, een rol welke ik tot begin 2014 heb vervuld bij diverse bedrijven. Wat ik ook deed, keer op keer werd duidelijk dat het bedenken van slimme oplossingen me simpelweg gelukkig maakt. Ik hou ervan om met twee poten in de technische klei te staan, met mijn handen bezig te zijn en iets te bedenken, te produceren.

Al jaren speelde ik met het idee voor een eigen tekenbureau, tot ik - min of meer bij toeval - werd benaderd door de toenmalige eigenaar van Ingenieurs- en constructiebureau Vroba, een mooi bedrijf met 55 jaar aan rijke historie. Een klant van hem was op zoek naar een ander CAD-systeem, en het systeem wat ik verkocht stond op de shortlist. Zo kwamen we met elkaar aan tafel. Al snel nam het gesprek een andere wending: de beste man was op zoek naar een opvolger, maar noch zijn dochters, noch iemand van zijn personeel had interesse. Ik liet me toen ontvallen: ‘Nou, als ik hier had gewerkt, had ik het wel geweten!’ Dat was niet aan dovemansoren gezegd. Ik zal het nooit vergeten. Op een vrijdagmiddag mid 2013 dronken we voor het eerst samen koffie. Toen ik die avond thuiskwam zei ik tegen Linda: ‘Ik heb geloof ik een bedrijf gekocht…’

Yin en yang

Negen maanden later, op 1 april 2014 stond Vroba op mijn naam. En daarmee viel alles op z’n plaats. Er stond een mooi bedrijf met een prachtige historie. Aan mij om het een toekomst te geven. In mijn visie zijn engineering en consultancy als yin en yang, het zijn twee krachten die elkaar aantrekken en versterken. Engineers moeten zich bezighouden met creatief ontwerpwerk. Maar ook die job kent repeterende, vaste handelingen. Hoe leuk is het om die mannen en vrouwen slimmer en sneller te laten werken? Te zorgen dat die engineer weer kan doen waar hij of zij voor is opgeleid? Een bijdrage te leveren aan het maximaal benutten van hun potentie. Zo ontstond het idee voor Vroba Consultancy. Zo kan ik elke dag, samen met mijn club van ervaren engineers en consultants, het vak van engineering naar een hoger niveau tillen. In 2016 veranderde ik daarom de namen van mijn bedrijven naar Vroba Engineering en Vroba Consultancy.

Niet één ei van Columbus

Onze dienstverlening gaat dan ook verder dan alleen het leveren van projectondersteuning. Wij ontwikkelen ook maatwerksoftware en verzorgen klantspecifieke trainingen. Dat maatwerk varieert van een complexe oplossing als een salesconfigurator tot relatief eenvoudige tooltjes, waarmee je veel tijd kunt besparen of de foutkans terug kunt brengen. Wij verkopen niet hét ei van Columbus, de oplossing is voor elk bedrijf weer anders. Ontdekken wat die oplossing is, op zoek gaan naar dat AHA-moment, dat vind ik heerlijk.

Meedenken, grenzen verleggen en komen tot spraakmakende oplossingen, daar geloof ik in. Dat is wat ik klanten te bieden heb en waar ik elke dag weer mijn bed voor uitspring en voor aan de slag ga.

Vroba Engineering en Consultancy, alle kennis onder één dak

Het is prachtig om samen met klanten engineeringwerk uit te mogen voeren, van definitief ontwerp tot aan de complete productiesets van complexe constructies. De specialisten van Vroba Engineering maken detailberekeningen, geven projectondersteuning en doen heel veel meer. Met name op het gebied van automatisering rondom CAD-systemen helpen we vanuit Vroba Consultancy onze klanten verder vooruit.

De juiste tools zorgen dat je kunt focussen

Engineering en consultancy horen wat ons betreft dan ook onder één dak. Doordat engineers zich vooral zouden moeten bezighouden met creatief ontwerpwerk is er in veel gevallen onvoldoende tijd om te onderzoeken waar engineeringprocessen te verbeteren zijn. De diverse projecten vragen immers al tijd genoeg. Onze uitdaging is het om klanten er bewust van te maken dat het ook anders kan, bijvoorbeeld slimmer en daarmee goedkoper.

Het voorkomen van verspillingen en onnodige handelingen

Vraag een gemiddelde engineeringafdeling, bijvoorbeeld bij een staalbouwer, maar eens wat de faalkosten bedragen. In veel gevallen komt er geen duidelijk antwoord. Wel leeft er vaak het gevoel dat het anders zou moeten, maar hoe precies dat blijft de moeilijk te beantwoorden vraag. Zo nemen we in teken- en ontwerpprocessen nog steeds veel dubbele handelingen waar. Gelijksoortige verbindingen worden dan telkens in een constructie opnieuw gemodelleerd. Vandaar dat onze consultancytak zich onder andere met slimme verbindingen bezighoudt. Zeker in het vak van engineering valt er nog veel te automatiseren, is onze ervaring.

Hulp bieden bij verandering op het gebied van engineering

Met onze jarenlange ervaring zijn we gewend om samen met engineeringafdelingen meters te maken. We zien echter ook dat voor echte verandering meer nodig is. Daarom gaat onze dienstverlening verder dan het leveren van projectondersteuning. Dat betekent bijvoorbeeld het programmeren van maatwerksoftware en het verzorgen van klantspecifieke trainingen. Allemaal het werk van ervaren consultants, engineers en projectmanagers die het vak van engineering naar een hoger niveau tillen.

Engineering en consultancy versterken elkaar

Engineering en consultancy zijn als yin en yang, het zijn twee krachten die elkaar aantrekken en versterken. Na de overname van Ingenieurs- en constructiebureau Vroba in 2014 hebben we hier de bakens verzet, want we zagen dat er nog veel te verbeteren was én is op het gebied van engineering. Veel repeterende handelingen worden nog altijd keer op keer opnieuw gedaan en daar is winst te behalen. In eerste instantie zijn we voor intern gebruik handelingen en processen gaan automatiseren rondom de door ons gebruikte CAD-systemen. Practice what you preach. Op die manier zijn we in staat sneller en accurater te werken. Deze efficiency verhogende oplossingen, die worden ontwikkeld door Vroba Consultancy, zijn tegenwoordig voor veel relaties de nieuwe standaard.

Frank Montrée

Belangrijk nieuws over Smart-Connection voor HiCAD

Sinds vandaag is de nieuwste versie van Smart-Connection voor HiCAD te downloaden vanaf https://www.smart-connection.nl/hicad/downloads-hicad en dat is belangrijk om meerdere redenen. Naast dat er nieuwe verbindingen zijn toegevoegd en enkele kleine bugs zijn verholpen, is er functionaliteit ingebouwd die u als gebruiker actief informeert zodra er online een nieuwe versie beschikbaar is. Om dit te realiseren, hebben wij onze licentieserver anders moeten inrichten. Met ingang van 1 januari 2020 zal de oude licentieserver niet meer werkzaam zijn en dus is het van belang om voor die tijd over te stappen naar de nieuwste, verrijkte versie zodat u ook in het nieuwe jaar zorgeloos met Smart-Connection kunt werken.

We hebben er een ervaren applicatieconsultant bij

Op 7 oktober is Björn Peter bij Vroba Consultancy gestart als application consultant. Hij studeerde ooit luchtvaarttechnologie, maar switchte van richting. “Het werd uiteindelijk een afgeronde studie HBO Werktuigbouw, maar ik ben heel breed geïnteresseerd en dat is ook de reden om voor Vroba te kiezen. Björn heeft bij bekende bedrijven in diverse functies gewerkt en hij is bekend met veel verschillende CAD-pakketten, van SolidWorks, Solid Edge, Autodesk Inventor, Tekla, Catia tot en met Rhinoceros en NX.
De nu 32-jarige Björn motiveert zijn keuze voor Vroba: “In mijn vorige functie als design engineer was ik specialistisch bezig met het uitwerken en werkvoorbereiden van inkooplijsten van de pressure parts voor heat recovery steam generatoren. Uit de specificatie van de powerplant de koopdelen bepalen voor de pressure parts inclusief het uittekenen van details en general arrangements. Ik was toe aan iets nieuws, Ik houd ervan om breder uitgedaagd te worden en bij Vroba is elk project anders. Die variatie heb ik nodig om mezelf scherp te houden en door te kunnen ontwikkelen, dus ik heb er heel veel zin in.”

Mooie projecten

In de twee eerste nieuwsbrieven maakten we melding van enkele spraakmakende projecten van de afgelopen tijd. In de eerste nieuwsbrief trapten we af met de trappen voor de opvallende achthoekige radartoren van Ossenisse die met zijn totale hoogte van 42 meter al van grote afstand te zien is. Verder werkten we mee aan een mooi project voor de vervanging van de Marknesserbrug in Emmeloord. Arcolux Lichtstraten in Heerhugowaard heeft Vroba Engineering én Vroba Consultancy ingeschakeld vanwege onze Tekla kennis met als doel een efficiencyslag te maken die de productiviteit en concurrentiepositie vergroot doordat we veel van de projectwerkzaamheden automatiseren. Vroba helpt ambitieuze organisaties vooruit!

“5 jaar zijn voorbijgevlogen, we hebben grote stappen gemaakt”

Op 1 april 2019 is het precies vijf jaar geleden dat Frank Montrée begon als zelfstandig ondernemer en aan zijn Vroba ging bouwen. Een lang gekoesterde droom werd werkelijkheid, maar hij moest wel aan de bak. “Er stond iets moois met een rijke historie, maar ik wist dat ik door zou moeten pakken en andere wegen in moest slaan om het succesverhaal een vervolg te geven.

We zijn in staat gebleken om het merendeel van de bestaande relaties blijvend aan ons te binden én we hebben heel veel nieuwe relaties mogen verwelkomen. Met name de drie jaar terug gestarte consultancytak - waar we een aantal ervaren mensen voor hebben binnengehaald - heeft ons speelveld vergroot. Het een versterkt het ander. We kunnen klanten nu in de volle breedte – zowel op engineeringsvlak als op consultancyvlak – helpen.

Omdat we het doen vanuit de eigen praktijkervaring - we practice what we preach en zien wat het onze eigen engineers aan efficiency oplevert - staan klanten er vrijwel altijd direct voor open om werkzaamheden stapsgewijs te automatiseren. Ook de eigen tools die we ontwikkelen, weten we steeds beter internationaal te vermarkten. Al met al heel veel positieve ontwikkelingen die maken dat ik met vertrouwen vooruit kijk. De stabiele basis staat. We groeien door en ik hoop dat we het team de komende tijd verder kunnen versterken zodat we door kunnen groeien op alle fronten.”

Nieuw(s), de Vroba Nieuwsbrief

2018 was uiterst succesvol en het nieuwe jaar is veelbelovend. Om u nog beter en frequenter te informeren gaan we komen met een digitale nieuwsbrief, naast de nieuwsberichten en referentieverhalen op de website zoals u dat van ons gewend bent. De Vroba Nieuwsbrief, drie tot vier maal per jaar bundelen we de actualiteit en praten u snel bij.
In de eerste editie - verschijningsdatum Q1 van 2019 - zal Frank Montrée terugblikken op zijn eerste vijf jaar Vroba én hij kijkt vooruit. Heeft u tips voor een volgende Vroba Nieuwsbrief? Stuur een mail naar info@vroba.nl

Vroba Engineering en PT Structural verzorgen de engineering voor de Singelparkbruggen Leiden

Vroba Engineering is ook nu weer trots om te mogen melden, dat wij in opdracht van Dura Vermeer, de complete staal- en werktuigbouwkundige engineering in nauwe samenwerking met PT Structural mogen verzorgen voor een zestal voetgangersbruggen op verschillende locaties rondom de oude binnenstad van Leiden. Het betreft vijf vaste bruggen en één beweegbare.

Onze werkzaamheden omvatten o.a. het maken van het definitief ontwerp, inclusief de complete bewegingswerken, tot en met het vervaardigen van de werkplaatstekeningen voor de uiteindelijke productie van de zes bruggen, PT Structural neemt het volledige rekenwerk voor haar rekening.

Gezien de geometrische complexiteit van deze uitdagende bruggen, heeft het projectteam deze keer de keuze gemaakt om gebruik te maken van HiCAD voor het complete project. HiCAD biedt ons de gewenste vrijheid in het modeleren van met name complexe plaatwerkonderdelen.

Ontwerp: NEY & partners – Architecture

Nieuwe relaties en nieuwe reference cases

Steeds meer nieuwe relaties weten ons te vinden. Om uiteenlopende redenen. In sommige gevallen betreft het grote projecten en soms enkel (periodiek) onderhoud, advies of een stuk maatwerk of systeemoptimalisatie. Wat de reden ook is, we spreken blijkbaar de taal van onze klanten. Wat we precies doen? Onder de menutab ‘Projecten’ vindt u prachtige beelden van spraakmakende opdrachten en onder de menutab ‘Referenties’ laten we onze relaties aan het woord. Twee nieuwe reference cases hebben we recent geplaatst; Straatman B.V. en Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld. Wie volgt?

Van Spijker Infrabouw kiest voor Vroba Engineering

Vroba Engineering is trots om te mogen melden, dat wij in opdracht van Van Spijker Infrabouw, de complete staal- en werktuigbouwkundige engineering in samenwerking met PT Structural mogen verzorgen voor de nieuwe Marknesserbrug te Emmeloord welke de bestaande beweegbare brug gaat vervangen.

Onze werkzaamheden omvatten o.a. het maken van het definitief ontwerp, inclusief de complete bewegingswerken, tot en met het vervaardigen van de werkplaatstekeningen voor de uiteindelijke productie van de beweegbare brug, PT Structural neemt het volledige rekenwerk voor haar rekening.

Gezien de verschillende disciplines welke samenkomen in dit uitdagende project, heeft het projectteam de keuze gemaakt om gebruik te maken van diverse stukken gereedschap. Voor het staalbouwkundig deel is de keuze gevallen op Tekla Structures, voor het werktuigbouwkundig deel op HiCAD. Door deze combinatie kunnen we de kracht van beide systemen optimaal benutten.

Ontwerp: ipv Delft

Raymond Jacobs trekt de consultancybanden verder aan

Op 1 april start Raymond Jacobs als sales manager om de consultancyactiviteiten van Vroba Consultancy nog beter op de kaart te zetten. “We maken een gezonde groei door en daarbij past actief relatiebeheer en persoonlijke aandacht,” verklaart Frank Montrée. “Dit past in de professionaliseringsslag die we maken en Raymond past goed in ons team.”
Wilt u meer weten over de kostenbesparende consultancyoplossingen van Vroba Consultancy? Stuur een mail aan raymond@vroba.nl en hij komt het bij u aan tafel toelichten onder het genot van een kop koffie. Natuurlijk bent u als altijd ook van harte welkom bij ons op kantoor.

Producten ‘Smart’ configureren!

Hoe ‘smart’ al snel ‘kostenbesparend’ wordt in de maakindustrie.

Meer en meer bedrijven in de maakindustrie werken inmiddels met een 3D tekensysteem. De logische vervolgstap zou productconfiguratie kunnen zijn, maar veel bedrijven zien hiervoor geen directe toepasbaarheid.
“Wij hebben toch geen configureerbaar product,” is een veelgehoorde kreet.

Wij zien dat duidelijk anders. Bij Vroba hebben wij zelf in de praktijk ondervonden dat veel producten wel degelijk configureerbaar zijn, mits dit maar ‘smart’ wordt uitgevoerd.
Met behulp van een eenvoudige configurator is een basisopzet te maken van uw (deel)product. De configurator kan vervolgens eenvoudig uitgebreid worden met specifieke tools waarmee u het reeds geconfigureerde product naar wens kunt optimaliseren. Bijkomend voordeel van deze tools is dat deze ook te gebruiken zijn op producten die niet met behulp van een configurator zijn geproduceerd.
Dit unieke concept noemen wij de ‘Modulaire Configurator’.

Wanneer gaan wij samenwerken met u, om voor uw organisatie structureel tijd en kosten te gaan besparen?

Vroba Consultancy nu ook een Smart Industry Ambassadeur

Sinds november mogen we ons nu ook officieel Smart Industry Ambassadeur noemen en we bevinden ons in goed gezelschap. Stuk voor stuk bedrijven die net als Vroba Consultancy klaar zijn voor de toekomst en actief bijdragen aan de realisatie van de actieagenda Smart Industry. Door binnen dit netwerk kennis te delen en intensief samen te werken met bedrijven, scholen, onderzoekers en overheden zorgen wij gezamelijk dat we innovatie bevorderen en groei versnellen.

Smart denken en doen is niet nieuw voor Vroba Consultancy. Zo introduceerden we in mei van dit jaar Smart-Connection, een tijdbesparende tool voor lasergericht ontwerpen, die in binnen- en buitenland met veel enthousiasme is ontvangen en meer en meer wordt toegepast.

Vroba Consultancy lanceert Smart-Connection

Correct aansluiten van profielen en de complete maatvoering daarvan in een ontwerp is tijdrovend en foutgevoelig en daarom hebben de developers van Vroba Consultancy Smart-Connection ontwikkeld. Voor alle informatie en de beschikbare modules - voor HiCAD, Tekla, Inventor en BricsCAD - kijkt u op www.smart-connection.nl of bezoek ons tijdens de METAVAK in Gorinchem. Tijdens deze driedaagse vakbeurs zullen onze consultants u in een korte presentatie het gebruiksgemak van deze tijdbesparende tool tonen. Op de site van Smart-Connection heeft u tevens de mogelijkheid om een gratis copy met volledige functionaliteit te downloaden. 

De nieuwe website is live

Met trots presenteren we u de compleet vernieuwde website die past bij de uitgezette koers die we varen waarbij we sturen op succes. Wij zijn ontwerpers in hart en nieren, maar een website ontwerpen is geen alledaagse kost voor ons. Achter de schermen hebben we heel wat gepuzzeld en gebrainstormd, maar het eindresultaat mag er wat ons betreft wezen. De disciplines staan helder gegroepeerd, de projecten hebben een prominente plek gekregen en de referenties verhalen waarom klanten in vele sectoren kiezen voor Vroba.
Interactiever dan ooit met een klantenportal - waarover binnenkort meer informatie volgt - en zo zijn we helemaal klaar voor de toekomst. We zijn benieuwd naar uw reacties.
 

vandervalk+degroot kiest voor Vroba

In maart meldden we u dat Rick de Man de overstap heeft gemaakt van vandervalk+degroot naar Vroba en nu weet ook zijn oud-werkgever ons te vinden. Wegens aanhoudende drukte doet het concern - met een twintigtal vestigingen en ruim 600 medewerkers in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk - een beroep op de expertise van Vroba. Voor info over de specialistische, ondergrondse activiteiten kijkt u op www.valkdegroot.nl

Vroba Engineering & Vroba Consultancy

We hebben een officiële naamswijziging doorgevoerd. In december van dit jaar vieren we ons 50-jarig bestaan en daarbij past een eigentijdse naam die de lading dekt. Vroba Ingenieurs en Constructiebureau heet voortaan Vroba Engineering en Vroba Consultancy. Alle kennis onder één dak voor u verzameld! 

Rick de Man heeft kennis van HiCAD en heel veel meer

Wij zijn verheugd met de komst van Rick de Man die zijn sporen heeft verdiend als engineer bij vandervalk+degroot. “Ik heb een passie voor automatiseren en programmeren en dat kan ik bij Vroba Consultancy goed combineren met de rest van mijn werkzaamheden als Engineering Consultant,” reageert Rick die op 1 maart is gestart.

Dirk-Maarten de Jong vergroot onze Tekla-tekenkracht

Op vrijdag 23 oktober is Dirk-Maarten de Jong (bouwjaar 1980) bij Vroba gestart als Tekla-tekenaar.

“Hij heeft ervaring met Revit, AutoCAD en Tekla en wij zijn zeer content dat hij heeft gekozen om zijn carrière bij ons voort te zetten temeer omdat hij multidisciplinair inzetbaar is,” verklaart Frank Montrée tevreden. Naast zijn werk heeft Dirk-Maarten een passie voor bouwkunst en architectuurgeschiedenis, bouwmethodiek, vormgeving, moderne techniek. Welkom aan boord.

Uitbreiding dienstenpakket met de komst van Eric Compen

Eric heeft ruim 16 jaar ervaring als HiCAD consultant. De afgelopen jaren heeft hij zich voornamelijk bezig gehouden met het programmeren van klantspecifieke tools om nog efficiënter met HiCAD te werken.

Bij Vroba zal hij zijn kennis als engineer verder gaan ontwikkelen én zijn eerder opgedane ervaring als programmeur inzetten om klantspecifieke tools te ontwikkelen. Deze tools - voor onder andere AutoCAD, Inventor en Tekla Structures - maken dat u minder snel hoeft te investeren in extra resources. Wij helpen u uw engineeringcapaciteit te vergroten door slimmer te gaan werken!

De visie van Eric is dan ook “Haal meer uit uw bestaande resources, dat is de eerste winst”
Met de komst van Eric breiden we onze eigen engineeringcapaciteit uit en verbreden we ons dienstenpakket.

We verwelkomen een oude bekende, Vroba breidt uit

Tjerk de Voogd heeft in 2012 bij ons stage gelopen. Dat beviel beide partijen zo goed dat hij nu, na afronding van zijn bouwkundige Hbo-opleiding, als Tekla modelleur is gestart bij Vroba Engineering. Wij houden ervan om talent een kans te geven en zijn dan ook blij met zijn komst. Tjerk is serieus met zijn vak bezig en daarom hebben wij een carrièrepad met hem uitgestippeld om hem door te laten groeien tot constructeur.

Met Frank Montrée aan het roer is Vroba klaar voor de toekomst

Frank Montrée neemt de directeurstaken over van Goof de Launay, die sinds 1997 ons bureau geleid heeft. Tot eind 2016, wanneer Vroba haar 50-jarig jubileum viert, blijft Goof de Launay betrokken bij het bedrijf. Frank Montrée heeft de afgelopen 25 jaar kennis en ervaring opgedaan bij diverse organisaties in verschillende functies. Zo was hij onder andere technisch projectleider, accountmanager en CAD salesconsultant.

Ander nieuws