​​

Behoud het oude, omarm het nieuwe

De wereld verandert razendsnel. Als ik collega-ondernemers spreek, merk ik dat al die technologische ontwikkelingen sommigen best wat angst aanjagen. Maar je kunt digitalisering ook omarmen zonder direct afscheid te nemen van al het goede dat er al is. Mijn advies? Laat je niet afschrikken. Digitalisering kan ook stap voor stap.

Digitalisering middel tot een doel

Digitalisering is een middel. Het doel is slimmer ondernemen. Neem bijvoorbeeld je boekhouding. Ik durf er heel wat onder te verwedden dat er op jouw financiële afdeling geen telraam meer is te vinden. En ik denk – of beter: ik hoop – dat je Excel ook al lang geleden vaarwel hebt gezegd. Ik gok dat jij inmiddels ook je weg naar een platform als Exact, Twinfield of AFAS hebt gevonden. Maar dat je boekhouding is gedigitaliseerd, wil niet zeggen dat er meteen ook allemaal robots in je bedrijf rondlopen. Dat laat al zien dat digitalisering niet meteen impact hoeft te hebben op je hele bedrijfsvoering.

Rustig aan beginnen

Hetzelfde geldt eigenlijk voor technisch tekenwerk. Je hoeft niet meteen alles overhoop te gooien en al je processen te automatiseren. Rustig aan beginnen, dan breekt het lijntje niet. Zo ging Martijn Kouwenberg van Hektracon Steel Solutions ook niet over een nacht ijs. Om een eerste voorzichtige stap op het pad van de digitalisering te zetten, schafte hij een paar standaard tools van ons aan. Zo voegde hij wat slimme stappen toe aan het ontwerp- en productieproces van zijn stalen spiltrappen en balustrades. Dat was op dat moment genoeg.

Blije engineers

Het duurde een paar jaar voor Martijn het tijd vond voor de volgende stap. Hij nam contact met ons op en door goed samen te werken hebben we een spiltrapconfigurator gebouwd voor Hektracon, een maatwerkoplossing die heel wat tekenwerk overbodig maakt. Dat scheelt niet alleen heel wat tijd, door saaie, repeterende handelingen weg te automatiseren, maak je het leven van je engineers aangenamer, simpeler en sneller. En blije mensen zijn heel wat waard, zeker in onze business, waar je goede engineers met een loep moet zoeken.

Elke keer een beetje meer productiviteit en flexibiliteit

Onlangs klopte Martijn opnieuw bij ons aan voor een maatwerkoplossing. Ditmaal zag hij brood in een hekwerkconfigurator. Die hebben wij gebouwd en helemaal ingericht naar de wensen van Martijn en zijn tekenaars. Ik weet zeker dat er nog heel wat te digitaliseren valt bij Hektracon. Maar ik begrijp het volkomen als ondernemers een verandertraject stapsgewijs willen doorvoeren. Als elke stap maar iets toevoegt aan de productiviteit en flexibiliteit en de kans op fouten vermindert, dan is er heel wat bereikt. Zo omarm je digitalisering beetje bij beetje.

Daag ons uit!

Wil je ook weten hoe je met een paar eenvoudige stappen slimmer kunt werken, zonder meteen al het goede dat je al hebt overboord te gooien? Daag ons dan eens uit. Wedden dat we met onze praktische aanpak jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 – 38 14 14 12 of mail naar frank@vroba.nl. Wil je eerst weten hoe we te werk gaan? Dat lees je in dit blog.

Ander nieuws